Mgr. Richard Andrle Sylor, MBA

EU je „ekonomickým obrem, ale "politickým trpaslíkem"
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2014 9:05:21

EURO, ano či ne?

EURO, ano či ne?

Otázka zavedení společné měny euro je palčivým tématem posledních let. Přináší sebou práva a povinnosti, které jsme ochotni akceptovat? Nejedná se jen o nepodstatné výhody na úkor ekonomiky a suverenity našeho státu?

Mým cílem je zpřístupnit občanům ČR co nejvíc informací ohledně přijetí eura, aby mohli následně sami prostřednictvím referenda rozhodovat o budoucnosti naší země.


            Stoupenci eura vyzdvihují pozitiva společné měny EU, které již z médií dobře známe. I můj malý syn by dokázal některé z nich sám jmenovat. Například, že odpadá nutnost při zahraničních cestách do eurozóny měnit hotovost. Euro přináší také snazší porovnávání cen a další výhody plynoucí ze zlevnění (zjednodušení) mezinárodního obchodu – zlevnění vývozu…? Sníží se ceny mezibankovních transakčních poplatků atd.


              Je skutečnost opravdu tak růžová jakou ji prezentují?


              Společná měna by nám přinesla i ne zrovna zanedbatelné povinnosti. Mezi ty patří třeba nezbytnost přispívat do Evropského záchranného balíku - „Eurovalu“.


              Naše země se musí dle Smlouvy o Evropské unii a Smlouvy o fungování Evropské unie (Lisabonská smlouva) připojit k zemím platícím eurem, tj. do eurozóny. Naštěstí v našem závazku plynoucí z této Lisabonské smlouvy není časové ujednání.


              Pokud se Česko připojí k euru a stane se tímto součástí eurozóny, přijde však o vlastní monetární politiku (kompetence České národní banky přejdou na Evropskou centrální banku). Současně budeme muset přispívat do výše uvedeného „Eurovalu“ a finančně podporovat státy, které nemají dostatečnou rozpočtovou disciplínu a díky populistickým vládám zadlužovali státní kasu.


              V těžkých dobách finanční nestability, recese, schodkových veřejných financí a vysoké státní zadluženosti jsou pro náš stát další výdaje přinejmenším rizikové. V mediálních politických debatách o zavedení eura však nebývají tyto aspekty často zmiňovány.  


              O přijetí eura a tedy vstupu do eurozóny by podle mého názoru neměli rozhodovat politické špičky, neb nemají od lidí v České republice k tomuto mandát.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama