Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.04.2014 10:17:57

Chci snížit limit provozních nákladů pojišťoven o 10 procent

Chci snížit limit provozních nákladů pojišťoven o 10 procent

Ministr financí prosazuje provozní úspory ve zdravotních pojišťovnách

Ministerstvo financí zahájilo práce na vyhlášce, kterou se určují pravidla fondového hospodaření zdravotních pojišťoven. Cílem je především snížit limit, kterým se procentuálně stanovuje maximální hodnota provozních nákladů pojišťoven. 

„Chci prosadit snížení tohoto limitu pro pojišťovny o 10 procent, což představuje snížení o necelých 800 milionů korun,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš. „Pojišťovny patří do veřejného sektoru, hospodaří s veřejnými prostředky, není tedy možné je vynechat ve snaze docílit provozních úspor,“, dodal s tím, že se se svým záměrem obrátil na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.

V systému veřejného zdravotního pojištění jde o relativně nízkou částku, přesto může zlepšit situaci mnoha lidí. Snížení limitu bude znamenat, že prostředky zůstanou na základním fondu, ze kterého pojišťovny hradí zdravotní péči.

„Částka 800 milionů korun například více než čtyřnásobně převyšuje hodnotu prostředků, které dávají zdravotní pojišťovny na hospicovou péči, nebo znamená léčbu 9000 lidí s rakovinou fotonovou terapií. Mohla by tak pacientům výrazně pomoci,“ dodal ministr financí.

Snížení limitu by nemělo představovat pro zdravotní pojišťovny problém. V roce 2014 mají totiž vzrůst ostatní provozní náklady, které zahrnují mimo jiné prostředky na reklamu, poradenské služby či práce v oblasti ICT, o více než půl miliardy korun, tedy o více než čtvrtinu. Příděl do provozního fondu má vzrůst v roce 2014 o téměř jednu a půl miliardy korun oproti roku 2011. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama