PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2014 12:13:48

Třináct otázek

Třináct otázek

od www.volbydoeu.cz

Před časem kandidáti do Evropského parlamentu obdrželi od www.volbydoeu.cz otázky, týkající se EU. Rád na ně odpovídám a věřím, že mé názory čtenáře zaujmou.  

otázka 1

Jste zastáncem hlubší politické integrace EU, nebo se přikláníte spíše k modelu společenství suverénních států založenému na volném obchodu, bezcelní zóně a sdílených demokratických hodnotách?

Jsem stoupencem EU jako volné federace.

otázka 2

Pokud by Turecko splňovalo Kodaňská kritéria, souhlasil byste s jeho vstupem do EU?

Jak se obecně stavíte k dalšímu rozšiřování EU?

Moje vize je EU od Vancouveru po Vancouver, tedy i včetně RF a Kanady. Splní-li Turecko Kodaňská kritéria, bude tím splněna základní podmínka pro vstup. K tomu je ovšem ještě hodně daleko.

otázka 3

Ve spojení s evropskou politikou jsou často vytýkány přehnané regulace a přemíra byrokracie. Co je možné v těchto oblastech změnit?

EU potřebuje institucionální reformu.

otázka 4

Je podle Vašeho názoru výše platů a rent europoslanců a eurokomisařů přiměřená?

Předmětem kontroly by měla být otázka, co ti lidé dělají. Je-li jejich práce přínosná, je otázka výše odměny vedlejší.

otázka 5

Do Evropského parlamentu po volbách zasedne 751 poslanců. Je podle Vás tento počet optimální?

Nevím.

otázka 6

Strukturální fondy a dotace EU bývají v řadě případů spojeny s korupcí, těžkopádnou administrativou a deformací trhu. Jste zastáncem dotační politiky?

Ano, ale korekce jsou nutné.

otázka 7

Měla by Česká republika v horizontu 5-10 let přistoupit k eurozóně? Byl byste po případném přijetí eura pro připojení ČR k Evropskému stabilizačnímu mechanismu?

Euro je správná myšlenka, ale při současné situaci by přistoupení ČR k eurozóně nebylo přínosem.

otázka 8

Situace v arabských zemích je po tzv. Arabském jaru politicky i ekonomicky nestabilní. Panují obavy z masové migrace do EU. Jak se stavíte k ochraně vnějších hranic EU?

Myslím, že občané zemí EU mají právo na zajištění stability a Schengenský systém k tomu patří.

otázka 9


Nedávno byla Evropským parlamentem zrušena vízová povinnost pro občany Spojených arabských emirátů, 523 z 577 europoslanců hlasovalo pro návrh. Jak byste hlasoval Vy?

Hlasoval jsem pro.

Dále se řeší zrušení vízové povinnosti pro občany Turecka. Hlasoval byste pro návrh, nebo proti?

Je nutné, aby Turecko splnilo „podmínky evropského klubu“. Pak ano.

otázka 10

Politické strany, které otevřeně kritizují islám, získávají v posledních letech stále větší podporu občanů. Jste seznámen s islámskou ideologií? Vidíte v nárůstu a radikalizaci islámu v Evropě hrozbu?

Islám v jeho fundamentalistické podobě (například jak ho hlásal Sajjid Qutb) je a bude problém. EU musí v islámském světě diferencovat a hledat spojence. Jinak je to ovšem předindustriální a předmodernistická ideologie, bez většího smyslu pro ekonomickou modernitu, zejména v podobě hanbalovského směru.

otázka 11

V řadě měst západní a severní Evropy vznikají čtvrti osídlené výhradně imigranty z Blízkého východu a severní Afriky. Tyto čtvrti se vyznačují zvýšenou kriminalitou neochotou jejích obyvatel se integrovat. Jaké navrhujete řešení tohoto problému?

Opustit multikulturalistickou strategii a důsledně se držet posilování občanské společnosti. Imigrace nesmí přesáhnout integrační potenciál společnosti. Zásadně se musíme držet principu vzájemného uznání jako pilíře občanské společnosti. Kdo je proti vzájemnému uznání, z občanské společnosti se sám vyřazuje.

otázka 12

Je přípustné, aby kulturní, národnostní nebo náboženské menšiny používaly ve vymezených oblastech právní systém, který je odlišný od právního systému dané země?

Ne, v žádném případě.

otázka 13

Které oblasti evropské politiky následujících let vnímáte jako klíčové? Co byste si přál změnit?

Klíčový je a bude boj s nezaměstnaností, stejně jako reindustrializace Evropy. To by ovšem Evropa musela mít po létech přešlapování skutečnou průmyslovou politiku.

Miloslav Ransdorf

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama