Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2014 23:37:20

Tresty pro agresívní motoristy jsou směšné a bude třeba podstatně přitvrdit!

Tresty pro agresívní motoristy jsou směšné a bude třeba podstatně přitvrdit!

V posledních letech není snad týden, aby nějaký agresívní motorista neujížděl před policejní hlídkou. Značně přibylo i případů, kdy účastník nehody z místa ujede, aniž by zraněným poskytl pomoc a někteří dokonce použijí vozidlo jako zbraň.

V důsledku takovýchto, vysoce společensky nebezpečných, jednání agresívních řidičů vznikají nejen obrovské škody majetkové, ale i naprosto nenapravitelné škody na životech spoluobčanů a dokonce i policistů, kteří se snaží těmto škodám na majetku ostatních občanů zabránit. O tom svědčí řada „honiček“ jako vystřižených z přihlouplých amerických filmů, kde všichni zúčastnění, včetně policistů, doslova ohrožují široké okolí nejen rychlou jízdou, ale často i střelbou. Přitom by úplně stačilo nahlásit směr úniku takového vozidla, včetně identifikačních markantů a přehradit mu trasu zastavovacím pásem s hřeby na takovém místě, aby nemohl být nikdo jiný ohrožen. I když to nebude možné realizovat úplně vždy, rozhodně se tím ušetří minimálně za zničená či poškozená policejní auta a také životy všech zúčastněných, neboť unikající vozidlo lze přece sledovat i z vrtulníku policejní letky, která má stejně pohotovost a musí nalétat normované hodiny, které se pak někdy nalétávají dost nesmyslně až zbytečně.

Doufám plně, že nejen tento článek, ale zatím i poslední případ 22-letého zfetovaného řidiče, který v noci z pátku na sobotu ujížděl před silniční kontrolou u Brandýsa nad Labem a ve směru na Kostelec nad Labem ve vysoké rychlosti najel na další policejní hlídku, která se ho snažila zastavit, policistku v uniformě přejel, způsobil ji těžká zranění hlavy a otevřenou zlomeninu holenní kosti, kterýmžto zraněním tato mladá policistka v nemocnici podlehla, bude tím, co snad donutí i české politiky přemýšlet více o své práci a nebudou spoléhat jen na to, co jim kdejaký funkce chtivý policejní začátečník, skokan roku či snad rádoby reformátor, někde v hospodě nakuká. Je totiž třeba pozměnit některé zákony, opustit populistické fráze o zvláštní ochraně dětí a mladistvých, byť se chovají jako staří zločinci a celkově přitvrdit!

Agresivita, zejména mladých řidičů, se neustále stupňuje, neboť jim chybí nejen řádná výchova již z rodiny, podporovaná navíc ještě výchovně netečnými školami, kde se učitel dnes již nebojí jen o místo, ale doslova se bojí některých agresívních studentů, a místo aby proti takovému studentovi vhodně zasáhl, či alespoň na nevhodné a agresívní chování takového nevychovaného „spratka“ upozornil, neriskuje a raději si to nechá pro sebe. A tím se již v dětských agresorech vytváří představa, že si mohou dovolit úplně všechno.

Bude třeba zkvalitnit nejen práci autoškol a zkoušek nových řidičů, zavést první řidičský průkaz na zkoušku a neosvědčí-li se řidič, tento průkaz mu odebrat. Bude třeba podstatně zpřísnit pokuty ukládané za závažné dopravní přestupky s prvkem agresivity a bude třeba, aby to policie přímo na silnicích denně kontrolovala. Policie musí mít podle služebních území svých základních útvarů přehled o tom, komu byl odebrán řidičský průkaz a takovou osobu si musí umět také pohlídat. Není možné, aby takřka všichni občané z dané lokality věděli, že ten či onen má odebraný řidičský průkaz a stále jezdí, a aby to tamní policie nevěděla, či se tvářila netečně!

Policie musí denně pracovat na poznatcích od občanů, včetně těch, že někdo jezdí bez řidičského oprávnění či v podnapilém stavu, a ohrožuje ostatní. Takového delikventy si musí umět policie uhlídat, zejména pomocí hlídek v terénu a podkladů, které hlídkám musí dodávat starší inspektor pořádkové služby s územní odpovědností, který tyto informace musí mít o všech delikventech na svém území a také s nimi musí denně pracovat.

A pokud se stane tak otřesný případ, o kterém jsem se zmínil shora, a který mne přiměl k napsání tohoto článku, je třeba provést nejen správnou právní kvalifikaci podle trestního zákona, vyšetřování případu nikterak neprodlužovat a uložit takovému zločinci trest za vraždu na samé horní hranici možností daných zákonem přesto, že je blízký věku mladistvého, a i pro výstrahu ostatním, ho zařadit k výkonu trestu tam, kde bude muset po celou dobu výkonu trestu, a pod řádným dozorem, tvrdě pracovat, neboť benevolentnost v tomto směru k ničemu nevede, nikoho nepřevychová a trest odnětí svobody musí každý odsouzený chápat zejména jako újmu na jeho právech právě za jeho předešlé protiprávní chování, které nemůže společnost trpět.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21 a kandidát do Evropského parlamentu za LEV 21

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama