ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2014 17:08:25

Středočeský kraj přispěje na vzpomínkové akce na Mistra Jana Husa

Středočeský kraj přispěje na vzpomínkové akce na Mistra Jana Husa

Krajští radní na svém zasedání dne 5. května 2014 odsouhlasili účast Středočeského kraje na dvou národních akcích k výročí upálení Mistra Jana Husa.

„Jedná se o národní slavnosti s názvy Jan Hus – Evropan nové doby a Slavnosti Mistra Jana Husa na Krakovci, které se konají 4. až 6. července. Na první akci přispějeme jedním milionem korun a slavnosti na hradě Krakovec podpoříme částkou 200 tisíc korun. Uctění památky předního českého reformátora, učence a kazatele za to jistě stojí,“ uvedl středočeský hejtman Josef Řihák.

Národní slavnosti „Jan Hus – Evropan nové doby“ pořádá občanské sdružení Aréna a Bohemia Magica, s.r.o. ve spolupráci s agenturou TPR Marketing. Záštitu nad nimi převzal prezident České republiky Miloš Zeman a ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. Středočeský kraj se na této kulturní akci bude finančně podílet částkou 1 milion Kč a spoluvytvářet program na svém území. Organizátor akce pak Středočeskému kraji umožní prezentaci spojenou s propagací projektu.

Slavnosti, které předchází výročí 600 let od upálení Mistra Jana Husa, začínají jeho příchodem na hrad Krakovec a následně jeho cestou do německé Kostnice. „V červenci budou na Krakovci zahájeny národní slavnosti, které budou trvat celý rok, tedy od července 2014 do července 2015 formou představením stěžejních děl Mistra Jana Husa. Letošní část národních slavností vyvrcholí výstavou velkoformátových fotografií a vypravením dobového průvodu do Kostnice,“ vysvětlil radní pro kulturu Zdeněk Štefek. Středočeský kraj na Krakovci již tradičně pořádá slavnosti spojené se zdejším působením Mistra Jana Husa, zároveň se kraj podílel na instalaci sochy Jana Husa na hradě.

Další akcí jsou tradiční oslavy opět konané na hradě Krakovec. Konají se již od roku 1945 a jejich spoluorganizátorem je již pátým rokem Středočeský kraj. Letošní ročník oslav kraj podpoří částkou 200 tisíc korun. „Kraj organizuje program 6. července a spolupracuje s oblastním sdružením Klubu českých turistů, které již více než 50 let pořádá pochod s názvem Putování za Mistrem Janem. Cílem je hrad Krakovec, přičemž účastníci startují v Rakovníku a mají na výběr ze dvou rozdílně dlouhých tras,“ popsal průběh akce hejtman Josef Řihák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama