MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.05.2014 13:53:47

Hejtman Josef Řihák uctil v Hradištku památku vězňů

Hejtman Josef Řihák uctil v Hradištku památku vězňů

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák se ve čtvrtek 8. května zúčastnil vzpomínkového shromáždění u památníku v obci Hradištko pod Medníkem.

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák se ve čtvrtek 8. května zúčastnil vzpomínkového shromáždění u památníku v obci Hradištko pod Medníkem. Konalo se v místě zvaném " U Křížku" a pořádala jej obec společně s Českým svazem bojovníků za svobodu. Akce byla tradičním připomenutím a uctění památku těch, kteří byli zavražděni v hradištské pobočce koncentračního tábora Flossenbürg.

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák vyzdvihl hrdinství všech obětí 2. světové války a ocenil politické vězně, kteří se dokázali vzepřít totalitě tváří v tvář smrtelnému nebezpečí, které jim za odbojovou činnost hrozilo. „69 let žije střední Evropa v míru. To ale neznamená, že nebezpečí války je navždy zažehnáno. Jak jsme dnes bohužel svědky na Ukrajině, válečný konflikt stále hrozí. Jeho příčinou je netolerance, neochota naslouchat odlišnému názoru, bezohlednost, touha zmocnit se cizího majetku. Neměli bychom na oběti 2. světové války zapomínat, jejich smrt nese bolestné poselství. Především mladí lidé by měli o hrůzách, které se za války děly, vědět,“ řekl hejtman.

Starosta obce Hradištko Antonín Merta připomněl, že oblast od Štěchovic až k Neveklovu sloužila v průběhu 2. světové války jako cvičiště a střelnice nacistických jednotek SS. „Budování cvičiště vyžadovalo dostatek pracovních sil, proto byl nedaleko Hradištka postaven pracovně-výchovný tábor, který sloužil jako vězení pro totálně nasazené Čechy, kteří uprchli ze svých pracovišť v Německu či byli obviněni ze sabotáže. Později byl tábor rozšířen a změněn na pobočku koncentračního tábora. Byli sem umístěni političtí vězni cizích národností -  především Francouzi, Poláci, Rusové a Španělé, a také němečtí zločinci. Na konci války nacisté většinu vězňů nemilosrdně zavraždili,“ řekl starosta Hradištka Antonín Merta.

Na pietním shromáždění vystoupili také zástupci velvyslanectví Francie, Ruska a Německa.

Po projevech následovalo položení věnců a kytic k pomníku a dřevěnému kříži, který se tyčí na místě tragické události. Na závěr vystoupily děti z místní školy, které si připravily pásmo písniček a básniček.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama