ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2014 11:19:06

Praha 5 nesouhlasí s politizací záchrany Buďánek, kterou činí vedení magistrátu

Praha 5 nesouhlasí s politizací záchrany Buďánek, kterou činí vedení magistrátu

Vedení městské části Praha 5 zásadně nesouhlasí s politizací obnovy Buďánek v podobě usnesení Rady hlavního města ze dne 13. 5., prostřednictvím kterého hrozí radnici Prahy 5 zástupci TOP 09 ve vedení magistrátu odsvěřením správy osady Buďánka.

Záminkou k tomu má být nečinnost městské části ve věci záchrany památky. Praha 5 přitom ve spolupráci s veřejností již od roku 2013 činí důležité kroky k revitalizaci Buďánek.

Po letech chátrání bývalé dělnické kolonie Buďánka činí městská část Praha 5 od roku 2013 důležité kroky k její obnově. Zásadní bylo rozhodnutí o výpovědi smlouvy s nájemcem spol. Geosan Alfa (usnesení Zastupitelstva MČP5 ze dne 21. 11. 2013), Praha 5 také úspěšně postupuje v projektu revitalizace ve spolupráci s občany a občanskými sdruženími zabývajícími se záchranou Buďánek.

"Za starostování Radka Klímy, spolustraníka a blízkého kolegy předkladatelky úterního usnesení Evy Vorlíčkové, se pro Buďánka a jejich záchranu neudělalo nic. Praha 5 ale již od loňského roku prezentuje veřejnosti projekt Buďánka pro Prahu, sehnala finanční podporu ve výši 5 milionů Kč od ČSOB, vyčlenila peníze ve schváleném rozpočtu a spolupracuje na projektu s místním občanským sdružením pro záchranu Buďánek.  Je téměř ironií, že ve stejný den, kdy radní hlavního města vyzývají městskou část ke konání, jsme schválili již konkrétní záměr revitalizace Buďánek a uspořádání Švýcarsko-českého diskuzního kulatého stolu pro více než 4 desítky odborníků a architektů,“ vysvětluje radní Prahy 5 Jiří Vejmelka.

Podle něj byl navíc krok Rady hlavního města nečekaný, neboť zástupci městské části Praha 5 již měli dohodnutou schůzku přímo s předkladatelkou návrhu Evou Vorlíčkovou. „S radní Evou Vorlíčkovou máme dopředu plánovanou schůzku na 22. května. I z tohoto důvodu mi připadá, že za úterním usnesením o odsvěření správy stojí především politická kampaň. Až se totiž městské části podaří Buďánka revitalizovat, radní za TOP 09 nechtějí slyšet, že za působení jejich strany ve vedení Prahy 5 se pro tamní lidi nic neudělalo. Myslí si, že takhle budou moci psát, že Praha 5 musela Buďánka zachránit kvůli jejich nařízení. To, že projekt Buďánka pro Prahu běží už více než půl roku, asi plánují ignorovat,“ posteskl si Jiří Vejmelka.

Rada hlavního města navíc obdobný postup použila již jednou, a to v případě nájmu areálu Pod Žvahovem. Ve chvíli, kdy se městská část Praha 5 dohodla s nájemcem areálu (Tanečním centrem Praha) na společném postupu a narovnání vztahů, reagovalo ex post vedení magistrátu téměř identickým usnesením s hrozbou odsvěření po uplynutí 60 dnů, pokud k dohodě mezi Prahou 5 a Tanečním centrem nedojde. Předkladatelkou návrhu byla i v tomto případě radní hlavního města Eva Vorlíčková z TOP 09.

Více informací o obnově Buďánek a projektu Buďánka pro Prahu naleznete na webových stránkách městské části v sekci Projekty: http://www.praha5.cz/cs/sekce/budanka-pro-prahu/

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama