Ing. Jiří Blažek

Krajský předseda TOP 09 Vysočina
  • TOP 09
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.05.2014 19:38:35

Točíme se v bludném kruhu?!

Točíme se v bludném kruhu?!

Nekonečná hra na penzijní reformu pokračuje. V úterý začala fungovat již třetí důchodová komise za posledních deset let. Ta má zatím jediný jasný politický cíl – zrušit to, co předchozí komise navrhla a vláda zavedla.

Je už bohužel zvykem, že každá vláda se domnívá, že její řešení je právě to nejlepší.

Právě nová důchodová komise pod vedením profesora Martina Potůčka začala úřadovat. O konkrétních změnách budou zástupci sněmovních stran a odborníků jednat příští týden. Nejdříve mají navrhnout postup při rušení druhého důchodového pilíře, který by měl skončit v roce 2016. Komise také plánuje zastropovat věk odchodu do důchodu. Oni již dnes ví, jak bude vypadat populační situace za 50 let.

Přijde mi ale tristní, že se o penzijní reformu bude starat téměř 66 letý jistě zkušený profesor Martin Potůček, dlouholetý poradce sociálnědemokratických ministrů práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly a Zdeňka Škromacha. Nechci se nikoho dotknout, ale domníváte se, že takový člověk bude mít velké pochopení pro dnes narozené děti?

Prý nejpozději v létě chce nová důchodová komise vládě navrhnout postup ukončení druhého pilíře penzijního spoření. Druhý důchodový pilíř tedy skončí, ale musím se ptát, jak chce vláda místo něj zajistit dodržení jak principu solidarity, tak principu zásluhovosti? Právě druhý pilíř má zajistit dostatečnou zásluhovost pro ty, kteří více platili, aby měli vyšší důchod. Bude-li jeden jediný pilíř, tak to vše směřuje k rovné dávce a princip zásluhovosti se vytrácí. Zatím mám pocit, že nová expertní komise žádný nápad nemá a bude prosazovat pouze rovnostářství, kterého jsme se několik desetiletí pokoušeli zbavit.

Lidovci do této komise delegovali pana Bartoška, který se snaží dehonestovat současné řešení, aniž by cokoliv předvedl či navrhl. Tvrdí, že je nutné dát větší zásluhovost za vychované děti, s čímž souhlasím, ale co mě naprosto udivuje, je jeho vyjadřování. Děsí mě termín „čistá reprodukce“, o němž jsem doposud neslyšel. S tímto termínem si připadám, jako bychom se vraceli do třicátých let minulého století, kdy se hovořilo o čisté krvi.

Přijde mi směšné, když někdo kritizuje současné znění, používá silná slova typu zmetek a přitom sám nepřináší žádné reálné řešení. Není se čemu divit, kritizovat umí úplně každý, ale přijít s reálným řešením umí už málokdo. Proto lidovce prosím, ať konečně podají fakta a vysloví jasný názor. Silné mediální výrazy jen zbytečně způsobují politicko-komediální humbuk, na který nikdo rozumný opravdu není zvědavý. Možná, že to chtějí dostat do stavu, kdy nebudeme přerozdělovat bohatství, ale bídu!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama