Ing. Radka Maxová

  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.06.2014 13:29:42

Mezinárodní den dětí

Mezinárodní den dětí

Kdo za něj může?

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Milé děti,

Slavíte dnes svůj „dětský den“ a jediné, co si uvědomujete Vy i Vaši rodiče je, že byste měli dostat nějaký dárek, event. alespoň přání. Takže něco málo z historie.

První podnět k založení dne, který by oslavoval děti, vznikl v Turecku při založení Národního shromáždění 23. dubna 1920 během Turecké války za nezávislost. Tehdejší ochránce národních práv Mustafa Kemal prohlásil, že důležitou součástí k budování nového státu jsou děti. Proto ustanovil 23. duben jako Den dětí, který obyvatelé Turecka slaví dodnes a je státem uznávaným svátkem.

Vyhlášení dne oslavujícího děti, který by se slavil po celém světě, bylo poprvé doporučováno v roce 1925 na Světové konferenci pro blaho dětí. Den dětí však nebyl vyhlášen. Tato konference se konala 1. června 1925. Ve stejný den se v San Franciscu konal festival Dračích lodí, na jejichž oslavu čínský generální konzul shromáždil mnoho čínských sirotků, aby poukázal na to, že by se společnost měla více zabývat blahem dětí. Tyto dvě významné události, které se staly ve stejný den, určily datum oslav Dne dětí, který byl ale oficiálně vyhlášen později. Tolik praví Wikipedie na internetu.

Takže za Den dětí můžete nebo i můžeme de facto poděkovat Turkům a Číňanům. To byste neřekli, že?

Přeji Vám splnění všech Vašich dětských přání, snů, tužeb, cílů a lásky. A protože nejste na světě sami, až Vám bude maminka či tatínek dávat nějaký dárek, tak pro ně taky něco udělejte, třeba dojděte s košem.

Vaše Radka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama