Mgr. Petr Havlík

  • Občané
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.06.2014 17:12:00

Ruská stopa v Čechách

Ruská stopa v Čechách

Politika ovlivňuje ekonomiku a naopak, platí to v různých modifikacích všude na světě. Platí to pochopitelně i u nás. A vůbec nejde jen o nějaké malé kmotříky, ale o opravdu velké hráče.

Naši čeští oligarchové se nezřídka vzhlídli ve vzoru velkých ruských oligarchů. Mají mnoho společného, jedni i druzí jsou produktem rychlé privatizace v posttotalitním prostředí. Rusové nás považují stále za území sféry svého vlivu. Mají k tomuto pocitu i zcela pragmatické důvody, které se opírají o reálné jevy a konkrétní čísla. Tak se nyní alespoň na některé z nich podívejme. Doporučoval bych to i těm, kteří vynášejí kategoricky rychlé soudy a nevnímají komplexnost celého tématu. I politické postoje by se měly opírat o ověřitelná fakta, důkladné analýzy atd. I v politice platí fyzikální zákon, že akce vyvolává reakci. Je nebezpečné rychleji mluvit než myslet.

Zprávy z tisku:

Bývalé sídlo IPB v centru Prahy na Senovážném náměstí koupila od společnosti J&T skupina Ural Néfté-GazStroj. Podrobnosti transakce nebyly zveřejněny.

Ruská Expobank koupila českou LBBW Bank. Obě strany se dohodly, že prodejní cena a další podrobnosti zůstanou tajemstvím.

Moravské naftové doly, které patří do skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka, pronajaly ruskému Gazpromu zásobníky plynu v Dambořicíh na Hodonínsku. Ruský státní podnik získal za 290 mil. Eur, v přepočtu cca 7,5 mld. českých korun, 90% kapacity zásobníků na 15 let. Právě budovaný sklad bude fungovat od roku 2016.

Do konce roku 2014 chce skupina PPF více než zdvojnásobit celkový objem investic do výstavby a provozu obchodních center, logistických parků a kancelářských prostor v Rusku na 1,2 mld. Eur.

Česká odnož rakouské banky Volksbank se v únoru 2013 oblíkla do barev svého nového vlastníka, ruské banky Sberbank. Třetí největší evropská banka chce do roku 2016 zdvojnásobit tržní podíl banky v Česku na zhruba 5%. Dopomoci by k tomu měla právě větší orientace na rusky hovořící klienty a velké korporace, které svůj byznys směřují právě do Ruska.

Výroba kluzáku Blaník, který zná většina amatérských i profesionálních pilotů ze začátku svého létání, může po letech opět ožít. Veškerou potřebnou dokumentaci pro výrobu koupila ruská firma S7 Engineering od kunovické společnosti Aircraft Industries.

Do kabelovny v Holýšově na Domažlicku vstoupila majetkově ruská Kabelová aliance, která je dceřinou společností těžařského koncernu UGMK. České firmě to má pomoci k expanzi. Mezi hlavní zakázky společnosti patří dodávky související s obnovou jaderných elektráren v Rusku.

Na konci roku 2011 zveřejnila ČT 1 informaci, že Rusové předběhli Německo a dostali se na první místo v počtu jim vlastněných (či spolu vlastněných) společností v Česku – více než 17 tisíc. Jmenujme jenom některé – Evraz Steel Ostrava, Škoda jaderné strojírenství, a.s., síť benzínových stanic Lukoil, a.s., Pilsen Steel, ČKD Blansko Holding, chladící věže Praha, výrobce armatur MSA, Crystalex CZ, výrobce PET preforem Retal Czech, a.s., Asiana, ČKD Kutná Hora, a.s., stavební firma Strabag, plynová dodavatelská společnost Vemex, výrobce bioetanolu PLP, a.s., výrobce průmyslových armatur ARAKO, EuroAgentur Hotels&Travel (vlastník 43 hotelů), Červa Export Import, Cheteng Engineering, atd.

Kromě toho patří ruským podnikatelům několik velkých a středních českých podniků získaných formou vlastnictví akcií na doručitele, případně prostřednictvím ruských společností registrovaných v daňových rájích.

Samostatnou kapitolou je náklonnost bohatých Rusů ke Karlovým Varům. Bývalý primátor Moskvy Jurij Lužkov vybudoval v Karlových Varech hotel „Moskevský dvůr“, exprezident Tatarstanu Mintimer Šajmijev koupil pension „Ulrika“ a režisér Nikita Michalkov získal hotel „Dom Pavlova“. Tři elegantní zámky koupil Lukoil. Dva zajímavé hotely získal Gazprom, který vlastní v Karlových Varech i „Savoy vestend hotel“. Sít hotelů „Bristol Group“ ovládá Boris Kočerov a hotel „Imperial“ spoluvlastní Alexandr Rebjonok, přítel exprezidenta Klause.

Movití Rusové mají zájem i o Prahu. Česká metropole má pro ně jednu velkou výhodu – z Moskvy to není až tak daleko a i v zimě je plná možností, jak se zabavit. Český realitní trh je láká i proto, že se v Petrohradě či Moskvě necítí zcela bezpečně. Takže tady bydlí jejich manželky či rodiče. Praha je pro ně bezpečným přístavem pro jejich rodinu, a byznys u nás je třeba vůbec nezajímá.

Vzájemný obchod mezi ČR a Ruskou federací se mírné zvyšuje. V roce 2012 byl celkový obrat v objemu 14,1 mld. USD (275,8 mld. Kč), z toho činil český vývoz 6,2 mld. USD a dovoz 8,0 mld. USD. Podíl RF na našem zahraničním obchodě dosáhl 4,7% celkového obratu, 3,9% vývozu a 5,6% dovozu. Pro srovnání s USA – 2,3% celkového obratu, 2,2% vývozu a 2,2% dovozu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama