Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2014 10:57:24

Volby by mohly být podstatně levnější!

Volby by mohly být podstatně levnější!

Minulý týden byla vydána „bombastická“ zpráva, že každé volby stojí náš stát obrovské peníze a pokud se spojí senátní volby s volbami komunálními, ušetří se jen za odměny sčítacím komisařům 300 milionů korun. To je rozumné, ale…….

 

Podíváme-li se například na volby, které proběhly v roce 2012, můžeme zjistit, že tyto volby si vyžádaly ze státního rozpočtu celkem 575 milionů korun, přičemž občané volili do krajských zastupitelstev, do jedné třetiny Senátu Parlamentu České republiky a rovněž do některých obecních zastupitelstev, kde probíhaly volby dodatečné či opakované. Vůbec nejdražší, v celé historii, byly u nás prezidentské volby v roce 2013, které stály dokonce více než 1,2 miliardy korun a nejlevnější nebyly ani volby do Evropského parlamentu v roce letošním.

I přesto, že je známo, že hodně peněz je nezbytně nutné vynaložit na přípravu voleb a na tisk volebních lístků a že je u nás při každých volbách přibližně 14.900 volebních komisí, které musejí být ve většině volebních okrsků minimálně pětičlenné a jen v malých vesničkách do 300 obyvatel čtyřčlenné, je částka 300 milionů korun vynakládaná na odměny sčítacím volebním komisařům neuvěřitelně vysoká a je zde zcela na místě otázka, zda to tak musí být i nadále?

Osobně jsem přesvědčen o tom, že veškeré funkce sčítacích komisařů a členů volebních komisí by měly, již z titulu své funkce, zastávat státem placení úředníci magistrátů, městských, krajských a obecních úřadů, neboť je to činnost úzce související s jejich pracovní náplní na úřadech a nakonec je i v jejich vlastním zájmu a proto by tuto činnost, při každých volbách, také měli vykonávat zcela zdarma a bez nároku na jakékoliv odměny či příplatky. Policie České republiky tak pracuje již několik desetiletí přesto, že je již celá léta placená hodně mizerně, a je-li toho třeba, každý policista musí vykonávat službu nad rámec své pracovní doby a je-li to pak někdy v budoucnu možné, může za to pak dostat náhradní volno, neboť peníze na jakékoliv přesčasy zkrátka nejsou. Čerpat náhradní volno však většinou, v zájmu služby, možné není takřka nikdy, takže policisté odpracují každý měsíc řadu hodin zcela zdarma a nikdo z nich, byť mají také svoje rodiny, svoje děti, manželky a koníčky, si nedovolí říci, že do služby navíc nepřijde. Proto si myslím, že jedno páteční odpoledne a jedno sobotní dopoledne u voleb by mohli zcela zdarma a nad rámec své „těžké“ pracovní doby odpracovat i všichni úředníci, magistráty počínaje a obecními zastupitelstvy konče, a ušetřili bychom minimálně těch 300 milionů korun při každých volbách.

A chtěli-li bychom šetřit dál, bylo by zcela jistě možné ušetřit i mnoho milionů již při přípravě voleb, neboť je to opět jen práce úředníků, kteří jsou na magistrátech a dalších úřadech vcelku velmi dobře placeni a není třeba ani na další pomocné práce najímat další pracovníky a zcela jistě není nutné, ani za tuto činnost udělovat jakékoliv mimořádné odměny.

Při tisku volebních lístků by se daly rovněž ušetřit miliony a to nejen správným výběrem nejlevnějšího papíru, vhodného formátu volebních lístků, které jsou zbytečně velké a také i nejlevnější tiskárny, kterých jsou po celé republice stovky a chtěli-li bychom šetřit úplně nejvíce, nabízí se zde v současné době forma voleb nikoliv nereálná – totiž volit pouze elektronicky z místa svého bydliště, čímž by se zcela jistě dosáhlo podstatného zvýšení volební účasti s tím, že kdo nemá doma počítač, internet či s nimi neumí doposud zacházet, dostavil by se do volební místnosti, kde by takový jeden počítač zapůjčen byl a elektronicky by odvolil tam.

Přemýšlejme o tom, vážení, neboť současným způsobem prováděné volby jsou opravdu neskutečně drahé, a když to tak za poslední roky objektivně zhodnotíme, ještě žádné volby nám žádnou zázračnou změnu současné zkostnatělé politické struktury několika velkých politických stran nepřinesly, neboť všechny malé politické strany jsou účelovou 5 % hranicí již předem likvidovány, pročež se může i řada slušných občanů oprávněně domnívat, že volby jsou nejen drahé, ale i takřka zbytečné a chodit k nim je jen plýtváním drahocenného času.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama