Mgr. Petr Havlík

  • Občané
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.06.2014 17:31:00

Otevřený dopis ministrovi vnitra Milanu Chovancovi

Otevřený dopis ministrovi vnitra Milanu Chovancovi

Vážený pane ministře, do Vámi řízeného ministerstva spadá i odbor všeobecné správy (oddělení občanskoprávní), který mimo jiné uděluje registrace politickým subjektům.

Měl by tedy ctít dikci platného zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích č.424/1991 Sb. Záměrně píši „měl by“, neboť máme důvodné podezření, že se tak v níže uvedeném případě nestalo.

Ministerstvo vnitra ČR zaregistrovalo 20.4.2009 politickou stranu OBČANÉ.CZ (www.obcanecz.cz), po té, co její přípravný výbor řádně splnil všechny předepsané podmínky registrace. K našemu velkému údivu však Ministerstvo vnitra ČR zaregistrovalo o více než dva roky později 4.7.2011 politický subjekt s téměř identickým názvem – politické hnutí Občané2011. Tato skutečnost významným způsobem poškozuje politickou stranu OBČANÉ.CZ a mnohé voliče nepatřičně mate.

Podle našeho názoru bylo nezpochybnitelným způsobem porušeno ustanovení paragrafu 6, odst. 3, výše uvedeného zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích č. 424/1991 Sb. V němž je uvedeno, že: „ název strany a hnutí a jeho zkratka se musí výrazně lišit od názvu stran a hnutí, které již vyvíjejí činnost na území České republiky, aby nebyly vzájemně zaměnitelné“.
V § 8 odst. 1 téhož zákona je na toto ustanovení přímý odkaz: „ Ministerstvo vnitra registraci odmítne, pokud nastane případ dle odst. 3“. Což se v tomto případě nepochopitelně nestalo.

Dne 6. června 2014 jsme se obrátili na Váš odbor všeobecné správy, oddělení občanskoprávní, s dotazem, jak máme v této zásadní a velmi závažné situaci postupovat. Odpověď jsme obdrželi od paní Mgr. Ivany Vosecké:

Dobrý den,

k Vašemu dotazu ohledně "téměř identického názvu" Vaší politické strany OBČANÉ.CZ a politického hnutí OBČANÉ 2011 sdělujeme.

Z hlediska ustanovení § 6 odst. 3 zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, v platném znění (dále jen „zákon č. 424/1991 sb.), citovaném mj. i ve Vašem dotazu, dospělo Ministerstvo vnitra (dále jen „ministerstvo“) v rámci řízení o registraci politického hnutí s názvem OBČANÉ 2011 k závěru, že jeho název se výrazně liší od názvu OBČANÉ.CZ. Při aplikaci ustanovení § 6 odst. 3 zákona č. 424/1991 Sb. vychází ministerstvo zejména z toho, že o vzájemnou zaměnitelnost názvu by mohlo jít např. tehdy, pokud by navrhovaný název politické strany a politického hnutí byl složen pouze ze slov shodných se slovy užitými v odlišném pořadí v názvu již registrované politické strany a politického hnutí. Jsou-li v názvu politické strany a politického hnutí užita pouze některá ze slov vyskytujících se v názvu jiného poltického subjektu či i jiná slova, nelze dle názoru ministerstva vzájemnou zaměnitelnost namítat. V daném případě je politické hnutí  OBČANÉ 2011 od politické strany OBČANÉ.CZ výrazně odlišeno i zkratkou, a to uvedením číslovky.

Pro informaci zároveň uvádíme, že ve spojitosti s názvem registrované politické strany a politického hnutí nemá ministerstvo zákonné zmocnění k šetření případných námitek třetích osob. Ty lze dle našeho názoru uplatnit toliko z hlediska právní ochrany názvu právnické osoby zakotvené v občanském zákoníku (srov. § 135 odst. 1 občanského zákoníku), tzn. občanskoprávní cestou.
 
S pozdravem
Mgr. Ivana Vosecká

Ministerstvo vnitra
oddělení občanskoprávní
nám. Hrdinů 3
140 21  Praha 4


Paní Mgr. Ivana Vosecká předvedla ve své odpovědi koncentrovanou ukázku arogance moci a vlastně nepřímo potvrdila naplnění skutku nesprávného úředního postupu. Slovní hříčky o počtu slov v názvu jsou u jednoslovného názvu úsměvné a skoro až absurdní. Krom toho naprostá většina médií, včetně těch veřejnoprávních používá převážně pouze onen jednoslovný název Občané, což lze snadno doložit, a tady je zaměnitelnost názvů více než zřejmá. Ve svém stanovisku paní Vosecká dvakrát opakuje, že se název politického hnutí Občané2011 výrazně liší od názvu politické strany OBČANÉ.CZ. Tento argument prý podtrhuje číslovka na konci názvu „2011“. V této logice by tedy ministerstvo vnitra mohlo pro příští volby zaregistrovat politické hnutí ANO 2015 nebo Úsvit 2014, případně TOP 2017 či dokonce ČSSD (např. - Český spolek spokojených demokratů) 2036. Bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo tak vážné. Zároveň se nedomníváme, že občanský zákoník je tou normou, na níž bychom se měli vázat v případě dalšího právního postupu. 

Vážený pane ministře,

politická strana, kterou ve vládě reprezentujete, hájí férovou a rovnou soutěž politických stran a hnutí. Tudíž Vás vyzýváme k přezkumu celé záležitosti a k nápravě tohoto neudržitelného stavu. Chápeme, že toto rozhodnutí spadá do působení Vašich předchůdců, jmenovitě pánů Johna a Kubiceho.

Škody, které naše strana utrpěla, jsou nemalé a současný stav je pro nás nepřijatelný. A nejen pro nás, ale především pro naše budoucí voliče. Strana OBČANÉ.CZ bude kandidovat v mnoha obcích v blížících se komunálních volbách a především pak v následujících parlamentních volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Tedy v době, kdy se snad nemalá část voličů nasytí nejen obrazu úžasných blondýnek z voleb v r. 2010, ale i pocukrovaných koblih z předčasných voleb z roku 2013.

S pozdravem

Petr Havlík
předseda strany OBČANÉ.CZ

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama