prof. Mudr. Miloš Janeček, CSc.

Lídr hnutí senioři 21 pro JmKraj
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.06.2014 15:25:50

Amazon v Brně? Teď už jen těšínská jablíčka…

Amazon v Brně? Teď už jen těšínská jablíčka…

Amazon do Brna tedy nakonec nepřijde. I když slova ředitele evropské pobočky zněla dost jasně, doufá ještě brněnský primátor, že odpovědné zástupce pobočky tohoto zásilkového giganta nějakým způsobem obměkčí.

Je však otázkou, do jaké míry však městu při vyjednávání zůstala pozice rovný s rovným.  Američané již vědí, že primátor udělá pro přilákání investora cokoliv, včetně změn v územním plánu, jenom se mu jaksi nedaří to základní – přesvědčit většinu zastupitelstva, včetně zástupců svéstrany. Jakákoliv další dohoda s Amazonem tak pravděpodobně přinese horší podmínky, než by přinesla ta předchozí. Američané jsou zdatní obchodníci a protřelí byznysmeni, žádní filantropové.  I tak lze totiž číst jejich vzkaz z minulého týdne.

Čas na rovnocennou partii s Amazonem už primátor Onderka prohrál. Nyní mu zbývá jen srazit podpatky a čekat, s čím by tedy Amazon do Brna přišel, nebo se pokusit přilákat jiného investora. Ovšem povolí-li mu to vlastní zastupitelé. Při předchozích jednání se část zastupitelů za ČSSD vůbec neobtěžovala dostavit se na jednání zastupitelů.  Jejich vzpoura proti přání primátora a koneckonců i premiéra a ministra obchodu za ČSSD znamenala, že město přijde o investici ve výši 100 milionů euro a pracovní místa. V Tuřanském skladu se mělo stabilně zaměstnat zhruba 1 500 lidí, v předvánoční špičce prý až dvojnásobek. Další příležitosti by se objevily například pro stravovací firmy, dodavatele pracovních oblečení, řidiče apod. Vláda, která má snižování nezaměstnanosti ve svém vývěsním štítě si tak mohla odfajfkovat výrazný úspěch. To by si ovšem někteří nesměli hrát na svém vlastním písečku…

Utahanými tanečky kolem Amazonu Brno přišlo nejenom o finance a pracovní místa, ale o kus vlastního renomé pro další případné investory.

Vzkaz – přijďte k nám, možná vám povolíme i podnikat – vůbec nezní jako seriózní pobídka pro investory.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama