Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2014 12:12:23

Ústavní soud u lidí opět zabodoval. A je to dobře!

Ústavní soud u lidí opět zabodoval. A je to dobře!

Ve středu 25. června 2014 bylo zveřejněno rozhodnutí Ústavního soudu České republiky ve věci plnění pojišťoven, které je třeba opravdu ocenit.

Ve středu 25. června 2014 bylo zveřejněno rozhodnutí Ústavního soudu České republiky ve věci plnění pojišťoven, které v posledních letech odmítaly pojištěncům poškozeným při dopravní nehodě vyplácet i objektivně prokázané plnění s tím, že jde o neoprávněné obohacení.

Konkrétně se to týkalo případů, kdy bylo někomu, kdo nehodu nezavinil, poškozeno jeho motorové vozidlo, nehoda byla řádně zadokumentována a nahlášena na pojišťovnu, ale ta posléze odmítla nahradit plnou cenu opravy poškozeného motorového vozidla s tím, že každé vozidlo je již používáno a tedy i opotřebováno a namontováním nových náhradních dílů, by vlastně došlo u poškozeného k neoprávněnému obohacení.

Jako letitý policista, který odsloužil celých 40 let služby, mohu zcela otevřeně říci, že mnohý „český člověk“ je značně vynalézavý a pro „pár korun“ neoprávněného zisku by si nejen nechal „vrtat koleno“ jak se u nás lidově říká, ale je schopen udělat téměř cokoliv. V řadě případů skutečně vzniklou škodu značně nadhodnocuje, zveličuje, hlásí zcizení věcí, které nikdy nevlastnil a byly odhaleny i případy, kdy si několik nepřizpůsobivých občanů vzájemně půjčovalo věci poškozené při povodních se zcela jasným cílem - vylákat za ně od pojišťovny neoprávněné plnění, aniž si ve své hlouposti uvědomili, že se dopouští hned několika trestných činů najednou.

A že se tyto pojišťovací podvody v poslední době daří odhalovat a vyšetřovat, vděčí pojišťovny hlavně tomu, že začaly zaměstnávat mnohé bývalé policisty - kriminalisty, kteří mají dostatek kriminalistických znalostí a zkušeností a od policie, bohužel, v důsledku celkové nestability, a hloupé arogance některých nesoudných mladých protekčních „velitelů“ instalovaných do funkcí známým „Íčkem“ a jeho klikou, odešli. To je však pouze jeden pohled na tuto problematiku a je třeba říci, že páchá-li někdo trestnou činnost, je třeba, aby byl vždy zjištěn, usvědčen a spravedlivě odsouzen, neboť škody, které páchá, platíme bohužel všichni.

Na druhé straně jsou zde však i případy, kdy se obdobným způsobem chová pojišťovna, které původně důvěřujete ale, jak zjistíte posléze - se na vás tváří přívětivě pouze tehdy, platíte-li řádně pojistné a nic se vám nestane. Ovšem běda, když se vám opravdu něco přihodí, vy jste řádně pojištěný, pojistné máte včas zaplacené, a proto také pak zcela oprávněně požadujete plnění v podobě náhrady škody. U řady pojišťoven, které dnes v České republice působí, včetně těch největších, nastává pro většinu slušných lidí období opravdu nechutného dohadování, kde si i ten nejslušnější člověk začne připadat jako zločinec přesto, že nic nespáchal a pouze se domáhá oprávněného plnění za jemu způsobenou škodu.

Pojišťovny, aby získaly klienty, nabízejí mnohé a dokonce i aktivity, které by od nich nikdo nečekal, sponzorují kde koho a jen proto, aby se zviditelnily, ale nastane-li čas vyplatit pojistné pojištěnému, který skutečně utrpěl újmu, předvádí takovou ekvilibristiku, že vám mnohdy zůstává rozum stát.

Takřka ve všech pojišťovnách vám nabídnou, že si škodu na poškozeném motorovém vozidle můžete opravit sám a nabídnou vám výplatu určité, většinou směšné částky, v hotovosti a kalkulují s tím, že poškozený nezná skutečnou cenu náhradních dílů, či stále uvažuje v cenových relacích minulého režimu, a uvidí-li větší sumu peněz v hotovosti, neodolá a s touto formou se spokojí. To, že záhy poškozený zjistí, že za takto vyplacenou částku poškozené vozidlo neopraví, již nikoho nezajímá, byť v důsledku tohoto doposud legalizovaného postupu jezdí na našich silnicích řada „vraků“, které jsou poskládány z již předtím zničených dílů zakoupených na vrakovištích či dokonce v Kovošrotu a velmi vážně ohrožují bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu.

Pokud však, při likvidaci škodní události, trváte na opravě poškozeného vozidla v autorizovaném značkovém servisu tak, aby bylo uvedeno v předešlý, tedy spolehlivě pojízdný a bezpečný stav, nestačíte se divit. A to prosím neplatí pouze u drahých vozů prestižních značek Mercedes, BMW, Toyota, Lexus, aj. kde vás doslova ohromí i hodinová cena práce (na kterou řada dělníků pracuje i celý týden v třísměnném provozu), zřejmě již jen za to, že jste si dovolili auto takové prestižní značky koupit, ale i u domácích značek, včetně škodovek, kde jsou nyní ceny náhradních dílů rovněž na „světové“ úrovni a většina pojišťoven je nehodlá respektovat.

Řada pojišťoven má sjednané tzv. „smluvní autoopravny“ s tím, že právě tam musíte to svoje poškozené vozidlo dát do opravy, nechcete-li si ho opravit sám, protože v jiném případě vám opravu pojišťovna nezaplatí. Mylně jsem se však domníval, že pro vozy Škoda, alespoň u našich největších pojišťoven, budou takovými smluvními servisy právě autorizované servisy Škoda. Bohužel, nejsou, neboť jsou údajně velmi drahé a taková „pojišťovna“ vás klidněodkáže na jakého-si „šmudlu“, který opravuje auta doma ve své garáži, a nebo na dvoře a kterého často ani nenajdete, neboť podle doporučené adresy jde většinou o polorozpadlé stavení, kde na vás ihned po zastavení vyběhnou dva bojoví psi a ve stodole, kde jsou pak poškozená auta opravována není ani běžně dostupný zvedák, natož jakékoliv diagnostické zařízení a své auto by tam za účelem opravy mohl zanechat snad jen pokročilou demencí postižený stařec, neboť současné automobily opravdu nelze opravovat pouze kladivem, majzlíkem, kombinačkami a šroubovákem se znalostmi, které se takový automechanik naučil v servisech Mototechny na Trabantech, Škodovkách 105 a 120 a na Žigulících.

Rozhodně by se tedy měly, naše „slavné“, nebo spíše neslavné pojišťovny, více zajímat o své klienty a nabízet jim služby opravdu na úrovni doby a nikoliv služby naprosto nereálné, kterých se navíc člověk postižený dopravní nehodou daleko od svého bydliště nedovolá ani přes policejní operační středisko a i na pouhý odtah poškozeného vozidla čeká na místě i několik hodin, riskuje další škodu a to ještě neví, že za takový „garantovaný“ odtah musí na místě samém zaplatit 10.000,-- Kč. (i více, podle vzdálenosti) v hotovosti a takové peníze s sebou, např. do lesa na houby či na výlet, či k návštěvě známých na chalupě, nosí v dnešní době jen dobrodruh ozbrojený dvěma revolvery ráže 357 Magnum.

Na problémy s některými našimi pojišťovnami jsem již opakovaně upozorňoval, např. i v článku „Na co jsou nám pojišťovny, které nechtějí plnit a dokonce odmítají pojistit rizikové objekty?“ z června loňského roku (po povodních), který byl postupně uveřejněn na řadě serverů, včetně www.nslev21.cz, www.vasevec.cz, www.parlamentnilisty.cz, www.BlogiDnes.cz., www.prvnizpravy.cz, aj. a je vidět, že si to přečetlo alespoň několik stovek slušných lidí, kterým jde o to, aby to tady nadále nevypadalo jako v rozvojovém světě, kde ještě dnes, ve světě vědy a techniky 21. století, na řadě míst provádí orbu půdy ohnutým klackem taženým manželkou majitele políčka.

Proto je třeba shora uvedené rozhodnutí Ústavního soudu České republiky vysoce ohodnotit a ocenit i podstatné „zlidštětí“ celého Ústavního soudu České republiky, neboť s příchodem nových ústavních soudců a jejich přiblížení se obyčejným slušným lidem, se již nerozhodují pouze věci takřka „nadpozemské“, ale noví soudci se dokáží zastat i drobných, slušných a práva dbalých občanů, proti nekalým praktikám řady institucí a „podnikatelských“ subjektů, kterým vůbec nejde o lidi a řešení jejich problémů, jak deklarují, ale jen a jen o peníze a o co největší zisky. A na tomto poli, v poslední době, Ústavní soud opravdu boduje a já musím napsat - díky za to!

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama