Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2014 16:11:12

Strach o práci a věčné starosti

Strach o práci a věčné starosti

Neustálý strach ze ztráty zaměstnání, řešení pracovních starostí ve svém volném čase a naprostá únava, málo času na svoji rodinu, i tak vnímá třetina ekonomicky aktivních Čechů svoji pracovní angažovanost.

Ono se v dnešní době není ani čemu divit. U nás totiž činí minimální mzda, tedy ochrana před chudobou, 50,6 Kč za hodinu, což je jedna z nejnižších v celé unii. Nedávné zvýšení o 500 Kč nás posunulo pouze před Estonsko. Němci si drtivou většinou právě odklepli minimální mzdu 230 Kč za hodinu, kde z 601 poslanců bylo pouze 5 proti a 61 se zdrželo. "Těžce pracující, levní a nechránění", to byla v Německu realita za časů, kdy minimální mzda nebyla stanovena. V ČR tato situace přetrvává i se stanovenou minimální mzdou. Zákoník práce je často porušován křížem krážem nebo zaměstnavateli naprosto ignorován. Přesčasy se berou jako loajalita k firmě a často nejsou propláceny. Zaměstnanci ze strachu na tyto podmínky přistupují a raději nevyužívají ani ze zákona stanovené přestávky. Důvody, že navýšení minimální mzdy vytěsní pracovní místa, jsou pravdivé jen do určité míry a nebyly prokázány. Minimální mzda by měla pokrýt životní potřeby, a to se v ČR často neděje. Pokud je poměr minimální a průměrné mzdy, která je kolem 25 000 Kč a na kterou většina občanů ani nedosáhne, jen asi 30%, tak to už je opravdu na zamyšlení.

Pavel Janeček, KSČM

http://www.janecekpavel.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama