Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.07.2014 15:46:57

Odkaz Mistra Jana Husa je po staletí stále platný!

Odkaz Mistra Jana Husa je po staletí stále platný!

Tento římskokatolický kněz, český středověký náboženský myslitel, vysokoškolský pedagog, ale hlavně reformátor a kazatel, který ve svých náboženských pracích kritizoval mravní úpadek katolické církve, může být některým z nás vzorem.

To co již před šesti sty lety kázal: „Tak jako hejno krkavců snesli se na tuto zemi, aby vyklovali každé zrnko zlata a stříbra. Nemají slitování. Jejich srdce zjedovatěla touhou po bohatství. Se vším kupčí, všechno prodávají. Chceš pokřtít dítě? Zaplať! Chceš loupit a vraždit? Zaplať a bude ti odpuštěno. Ale pak, kdyby sám ďábel zaplatil, vstoupil by na nebesa? A za peníze takto vydřené z chudého lidu, koně krásné chovají, čeleď nepotřebnou drží, v kostky hrají a na své kuběny kožichy drahé věší, zatímco Kristus chodil bos a neměl, kde by hlavu složil. Však poznejte se, vy zloději chudého lidu, neboť Bůh i lid vás vidí.“, jako by i v dnešní době bylo na denním pořádku, co říkáte?

I dnes je to přesně tak, jako v jeho době a táhne se to staletími pořád dokola. Vždy byli, jsou a bojím se, že i nadále budou v každé době nějaké elity a na druhé straně prostý lid, který elitám bezmezně důvěřuje a vkládá jim do rukou neomezenou moc, se kterou si všude na světě dokáží tyto elity náramně poradit.

Dnes by asi Mistr Jan Hus kázal toto: „Umí vyklovat každé zrnko čehokoliv, přičemž nemají slitování, jelikož touží po bohatství. Se státními zakázkami kupčí a dokáží prodat i sami sebe. Chceš státní zakázku? Zaplať! Chceš krást a někdy i vraždit? Někoho podplať a trest nebude zas až tak vysoký a za dobré chování jsi hned zpátky. Z našich daní si krásné koně pod kapotou v garážích schovávají, advokáty prohnilé si drží, spekulativní obchody na burze provozují a na své zlatokopky nejen drahé kožichy věší. Však poznejte se vy zkorumpovaní politici a političtí lobbisti, neboť Bůh a lid vás vidí.“

Ti, kteří se toto všechno v dnešní době snaží reformovat, mají na rozdíl od Mistra Jana Husa prozatím jednu velkou výhodu a to takovou, že se zatím ještě nenašel nikdo, kdo by si dovolil někoho za jeho reformátorské názory fyzicky pranýřovat nebo dokonce navždy umlčet. V tomto je dnešní svět o něco lepší než za Jana Husa. Ale nebylo to tak vždy. Vzpomeňme jen krátce do minulosti, jak se dokázali s jinými názory vypořádávat zarytí komunisté! Ta doba už je také naštěstí za námi.

Uctívejme proto slova Mistra Jana Husa: „Proto věrný křesťane, hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, drž pravdu, braň pravdy až do smrti.“, a užijme si dnešní státní svátek na jeho počest!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama