Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2014 11:44:48

Evropská komise v případu šikany českého řidiče postupuje rychle

Evropská komise v případu šikany českého řidiče postupuje rychle

Mnozí z vás už jste určitě slyšeli o šikaně českého řidiče ze strany nizozemské policie. Sám jsem byl překvapený její absurditou, ale také tím, jak rychle a pružně dokážou evropské instituce reagovat.

  Ve Štrasburku jsem se svým podnětem přímo obrátil na českého eurokomisaře Štefana Füleho, který si vzal stížnost na starost. A co je nejdůležitější, případem se ihned po zaslání mého dopisu začala zabývat Evropská komise spolu s dalšími správními orgány.  

Jen stručné připomenutí pro ty, kteří kauzu dosud nezaregistrovali:  Řidič hradecké společnosti DC Falcon měl při kontrole v Nizozemsku předložit všechna požadovaná povolení a dokumenty. Jeho dokumenty byly v souladu s právními předpisy Evropské unie, přesto mu bylo vyhrožováno zatčením a uvězněním, pokud nezaplatí pokutu ve výši neuvěřitelných 4400 euro (cca 120 000 Kč). Výše pokuty způsobila firmě existenční problémy a byla nucena přerušit svoji činnost.

Neznalost EU předpisů Nizozemce neomlouvá

Celá záležitost je absurdní ukázkou toho, jak může pouhá neznalost předpisů Evropské unie zničit firmu a připravit o práci její zaměstnance. Jak se navíc zjistilo, nejedná se zdaleka o ojedinělý případ svého druhu. Ozvali se mi i další řidiči a dopravní firmy s podobnou zkušeností s nizozemskou policií.

Jsem rád, že evropské orgány promptně zareagovaly na toto zjevné bezpráví.  Rychlá reakce Komise vyvrací tradičně vžitou představu o EU jako těžkopádném byrokratickém molochu. Naopak si myslím, že české úřady by se měly od těch evropských ještě mnohému učit.  Věřím proto, že spravedlnosti bude nakonec učiněno zadost a firma dostane své peníze zpět. Počáteční vstřícnost je dobrým znamením. Tak držte palce, abychom to dotáhli do zdárného konce.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama