Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2014 17:35:27

Problém čerpání EU dotací

Problém čerpání EU dotací

Evropská unie zásadní problém s tím, jak máme jako Česká republika čerpat dotace v nadcházejícím plánovacím období.

Brusel má prý celkem 88 výhrad k plánu, který předložila vládní koalice. A jde o hodně, o 550 miliard korun. Nedostatky jsou téměř všude. Projekty v ekologii nesnižují škodlivé emise. Investice do IT zakázek jsou neprůhledné. Nákupy drahých přístrojů do nemocnic jsou možná zbytečné.

Přitom nám rychle ubíhá čas. Například Slovensko nebo Polsko mají své dohody s EU už schválené.

Celé to bohužel budí dojem, že opět budeme mít katastrofální problémy s čerpáním evropských dotací. Za současné dotační období přijdeme minimálně o 100 miliard korun. A jako vždy: Nikdo za to nemůže. Politici a ministři to hází jeden na druhého. Jeden špatně nastavil systém, jeden špatně zadal zakázku, jeden nedohlížel na dodržování pravidel.

Hlavní cesty k úspěšnějšímu čerpání již byly nalezeny a hnutí Úsvit tyto úpravy čerpání podporuje - je to především snížení počtu operačních programů, hodnotící kritéria, která dají větší váhu na celkový společenský přínos, nebo snadnější postup při žádosti o podporu.

Načasování nového období má ale jednu výhodu. Odpovědnost za něj ponese téměř výhradně Sobotka a jeho koaliční vláda. Byl to právě on, kdo celou dobu kritizoval čerpání evropských dotací a kdo sliboval, že vše napraví. A je to on spolu s celou vládní koalicí, kdo teď pokládá hlavu na špalek za to, že už nebudeme přicházet o další miliardy.

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama