ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2014 10:04:40

Opravená druhá část Památníku Jiřího z Poděbrad otevřena

Opravená druhá část Památníku Jiřího z Poděbrad otevřena

Ve středu 9. července 2014 byla v poděbradském zámku otevřena druhá část expozice Památníku Jiřího z Poděbrad.

Pro veřejnost jsou tak přístupné další prostory. „První část muzea se slavnostně otevřela v dubnu a v opraveném prostoru bývalé hradní kaple představila expozici věnovanou králi Jiřímu z Poděbrad a jeho mírovým iniciativám. Nyní doplňujeme do kaple další prvky a otevíráme další prostor věnovaný sochaři Bohuslavu Schnirchovi, který navrhoval i sochu krále Jiřího,“ představil novinky středočeský radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Významnou událost si nenechal ujít mimo zástupců Polabského muzea ani starosta města Poděbrad a předseda organizačního výboru oslav 550. výročí mírové mise Jiřího z Poděbrad Ladislav Langr. Právě tyto oslavy byly hybnou silou pro rekonstrukci památníku. Na opravě se dohodlo Polabské muzeum s Univerzitou Karlovou, která je vlastníkem poděbradského zámku. Středočeský kraj na opravy vyčlenil 3 miliony korun, Univerzita Karlova přispěla částkou 200 000 korun na elektroinstalaci. Opravily se výstavní prostory a renovovala se expozice. Ta stávající pochází z roku 1964.

Nyní se dokončila druhá část, byly obnoveny gotické nástěnné malby v kapli. „Druhou fází ale nekončíme, ještě jsou před námi další multimediální prvky,“ doplnil radní Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama