Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2014 13:52:41

Jourová může být překvapivě silný kandidát na eurokomisařku

Jourová může být překvapivě silný kandidát na eurokomisařku

Nejpozdějším okamžikem, kdy by měla mít ČR vybraného kandidáta na post Komisaře, je 17. červenec 2014, kdy by měl být zvolen Jean Claude Juncker předsedou nové Evropské komise. Času už tedy mnoho nezbývá a naše vláda by měla začít neprodleně jednat.

Asi každému musí být jasné, že vzhledem ke zpoždění, které Česko při vybírání kandidáta již nabralo, nám rozhodně nepřidalo na reputaci, z níž by mohla ČR při vyjednávání silového portfolia těžit. Navíc žádná z osob připadajících v úvahu jako kandidát na českého Komisaře nemá v současné době zpracovanou vizi pro ekonomické či jiné portfolio, které by chtěla zastávat. Možnost získání silného ekonomického portfolia v rámci Komise se pomalu, ale jistě začíná rozplývat. Můžeme si za to jenom my sami, protože nejsme schopní dohodnout se na vhodném kandidátovi.


Co může Česká republika získat?

Z hlediska zájmů ČR a reálnosti toho, co ČR může v daných podmínkách získat, se nabízí následující portfolia:

1) Daně, cla, statistika, audit a boj proti podvodům:  Do jeho agendy spadá boj s agresivní daňovou optimalizaci (vyvádění zisků z ČR a z EU do daňových rájů) a také kontrola nad oblastí DPH. Jednou z priorit potenciálního eurokomisaře by se mohl stát dohled nad dovozem zejména z Číny, přičemž by měl možnost se do jisté míry bránit importu nekvalitních výrobků.

2) Regionální politika (DG REGIO): Do portfolia spadá dohled nad alokací EU fondů a také přeshraniční projekty, který mají multiplikační efekt zvláště v pohraničních oblastech ČR potýkajících se s velkou nezaměstnaností.

 3) Vnitřní věci, tj, spolupráce policejních orgánů, korupce, imigrace (DG HOME): Tento post v EK má ve své agendě spolupráci policejních orgánů v ekonomické a zejména daňové kriminalitě. Otevírá možnosti zavedení protikorupčních opatření na úrovni EU a řešení palčivé otázky přistěhovalectví.

 
Eurokomisařskou by neměla být šedá myš

Už teď jsme si přibouchli dveře k řadě atraktivních postů v EK, ale stále je šance získat lepší místo než  málo atraktivnímu a nestrategické portfoliu typu již zmíněných „interinstitucionálních vztahů“, „mnohojazyčnosti“, „humanitární pomoci“ atd. Aby se odvrátila naprostá blamáž a na ČR nakonec nezbylo některé z těchto neatraktivních portfolií a získali alespoň ta, která jsem uváděl výše, je nutné provést několik věcí:

V první řadě by si ČR měla urychleně stanovit reálné cíle, kterých může dosáhnout. V úvahu by měla vzít kvalitu kandidátů, jejich průchodnost, vize pro danou oblast, důležitosti portfolia celkově a jeho význam pro Česko.  A konečně bychom si měli stanovit vizi pro oblast, pokrývající portfolia, která by chtěl český kandidát získat, bez ohledu na to, jaká konkrétní osoba bude českým kandidátem na komisaře.

Na středeční schůzce  s poslanci za Evropskou lidovou stranu nám Jean Claude Juncker řekl, že by přivítal v komisi co nejvíce žen. Proto případná nominace Věry Jourové, která na rozdíl od některých dalších kandidátů nepůsobí jako šedá myš, má obrovskou šanci na úspěch a stát se eurokomisařkou s významným portfóliem. Proto pevně věřím, že se vláda začne zabývat i toto možností, protože času není opravdu mnoho.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama