ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2014 16:53:37

Kraj navrhne novelu lesního zákona, zajistí nezcizitelnost státních lesů

Kraj navrhne novelu lesního zákona, zajistí nezcizitelnost státních lesů

Rada Středočeského kraje na svém jednání dne 28. července 2014 schválila zákonodárnou iniciativu k návrhu novely zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a změně a doplnění některých zákonů v platném znění, kterou předloží do Parlamentu České republiky.

„Středočeská krajská rada chce do novely doplnit odstavec, kterým bude zajištěna naprostá nezcizitelnost lesů ve vlastnictví státu,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Krajská rada současně uložila náměstku hejtmana Marku Semerádovi zajistit předložení návrhu novely lesního zákona ke schválení Zastupitelstvu Středočeského kraje. Pokud středočeští zastupitelé návrh schválí, předloží jej hejtman Miloš Petera v rámci zákonodárné iniciativy krajů Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.  Předmětný odstavec má následující znění: „(2) Státní a vojenské lesy nelze zcizit. Za zcizení se nepovažují odůvodněné směny pozemků. Za zcizení se dále nepovažují arondace odloučených lesních pozemků nebo prodej odloučených lesních pozemků, jejichž rozsah je vymezen v odstavci 5.“

Rozvoj zemědělství a venkova je jednou z priorit Středočeského kraje. Domnívám se, že v novém lesním zákoně by měla být jasně zakotvena nezcizitelnost lesů v majetku státu. Státní lesy mají pro náš kraj zcela zásadní význam. Jednak plní funkci rekreační, současně jsou důležitým faktorem při udržování zaměstnanosti v regionech – například na Rožmitálsku, Benešovsku či Rakovnicku,“ doplnil hejtman Miloš Petera.

Podle náměstka hejtmana Marka Semeráda, který má na kraji na starosti oblast životního prostředí a zemědělství, je rovněž důležité, aby co nejdříve došlo ke zlepšení hospodaření v lesích v majetku státu. „Domnívám se, že státní podnik Lesy České republiky, který spravuje lesy v majetku státu, se musí více zaměřit na podporu drobného a středního lesnického a dřevozpracujícího průmyslu, kde je možné vytvořit stovky pracovních míst,“ upozornil náměstek Marek Semerád. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama