ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.08.2014 11:33:43

Středočeská muzea a galerie lákají na výstavy i prázdninové akce pro děti

Středočeská muzea a galerie lákají na výstavy i prázdninové akce pro děti

Zajímavý program pro návštěvníky i o prázdninách připravily středočeské příspěvkové organizace.

Například výstavy o fascinujícím světě rostlin, o historii barvení pomocí rostlin nebo výtvarná díla inspirovaná keltskou kulturou. Pro děti pak galerie a muzea připravily příměstské tábory.

První srpnový den se ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy otevřel svět rostlin. „Autor fotografií Viktor Sýkora předvádí skutečné zázraky přírody. Člověk pozná, že reálný mikrosvět daleko předčí naše největší fantazie,“ uvedl středočeský radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek. Výstava skončí 26. října 2014.

Do 9. listopadu je v muzeu k vidění i další výstava, „Od bezu k šafránu - Barvířské rostliny“, kde se může každý seznámit s historií barvení a s rostlinami, z kterých se přírodní barviva vyrábí. Ve dnech 16. srpna a 13. září výstavu doplní barvířské dílny pod vedením muzejní botaničky a autorky výstavy Veroniky Dlouhé. „Dnešní člověk zná jen barvící chemii, ale co je pod modrou, červenou, zelenou, hnědou, žlutou barvou, to si uvědomí až po této výstavě. A mnohdy to bude zjištění šokující,“ řekl radní Zdeněk Štefek.

Muzeum připravilo také zajímavý příměstský tábor pro děti „Prázdniny s hudbou na zámku“, který je určen pro mladé kytaristy, flétnisty a zpěváky v duchu Orffovy hudební školy. Děti v rámci programu počítají i s vlastními koncerty na nádvoří zámku, z nichž jeden byl věnován i obyvatelům Domova Alzheimer v Roztokách u Prahy. „Spojit dohromady užitečné a poučné volnočasové aktivity pro děti, umění, mezigenerační solidaritu a solidaritu s nemocnými, to si zaslouží určitě úctu,“ zhodnotil dojem z akce radní Zdeněk Štefek.

Také Lektorské centrum Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře letos připravilo program pro děti na srpen - „Party time GASK 2014“ - čtyřdenní výtvarnou dílnu pro děti od 6 do 14 let s tématem „Pod slupkou těla křehká duše“.

V létě mohou zájemci také obdivovat výtvarné práce inspirované keltskou kulturou. Pod záštitou mimořádného a zplnomocněného velvyslance Arménské republiky v ČR pana Tigrana Seiraniana byla v Geoparku Barrandien v Muzeu Českého krasu v Berouně 2. srpna 2014 slavnostně zahájena výstava výtvarných děl Beroun Lughnasadh 2014, jejíž letošní téma je Špičatá koule, kulatá špička, aneb všechno je jinak.

„Výstavu spolu s naším muzeem pořádá již pravidelně občanské sdružení Lugh a prezentuje díla v duchu keltské kultury, a to právě při příležitosti tradičního keltského svátku. Cestu si sem určitě najdou nejen zvědavci, kteří chtějí rozjímat nad špičatou koulí, ale všichni, kdo chtějí hledat sami sebe v nekonečné štědrosti barev keltského světa,“ řekl radní Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama