prof. Mudr. Miloš Janeček, CSc.

Lídr hnutí senioři 21 pro JmKraj
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.08.2014 8:00:00

Hloupý kdo dává?

Hloupý kdo dává?

Ministerstvo financí opakovaně "oddlužuje" Fakultní nemocnici u sv.Anny v Brně mnohamilionovými částkami. Jsou to opravdu účelně vynaložené prostředky?


Vedení fakultní nemocnice u sv. Anny dostane od ministra financí krásný dárek na léto. Na svém posledním zasedání schválila vláda poskytnutí 0,5 miliardy korun na úhradu dluhů. Pro nemocnici balancující na hraně předluženosti, však ani tahle ohromující cifra není tím, co by ji postavilo na nohy.Pan ministr financí slíbil veřejnosti, že bude státní finance spravovat jako svoji vlastní firmu.Dával by peníze do opakovaně se zadlužujícího podniku?

Přitom je jasné,že nemocnice poskytuje kvalitní servis pro pacientyi studenty lékařské fakulty Masarykovy univerzity a také pro postgraduální studium lékařů.Nelze ji tedy zavřít jako neprosperující podnik a vyhlásit bankrot.Je však otázkou,jestli opakované finanční injekce a propouštění personálu je tou správnou cestou k prosperitě.

Nemocnice u sv. Anny řeší dlouhodobě problémy s hospodařením, loňský výsledek skončil s propadem více než 350 milionů korun, což byl zdaleka nejhorší výsledek ze všech nemocnic zřizovaných ministerstvem zdravotnictví. Celkový dluh v nemocnici, která trpí i personální nouzí vedoucího managementu,(posledním ředitelem který prošel konkurzním řízením byl ing.Koška) se vyšplhal už k 800 mil.korun po splatnosti.K tomu je ošem nutné připočítat další dluhy např.vůči Mayo klinice,které budou spatné letos a v roce 2015 v řádu desítek milionů korun.

Už v dubnu dostala od státu sv. Anna 50 milionů korun, z nichž většina se použila na splátku dluhu vůči americké klinice Mayo, s níž má brněnská nemocnice společný projekt ICRC.

Projekt s Mayo klinik je pro nemocnici dlouhodobě neudržitelný a dá se předpokládat, že další problémy, včetně další finanční sanace na sebe nenechají dlouho čekat.

V této souvislosti si musíme uvědomit, že letošek nebyl prvním rokem, kdy stát rozdává svaté Anně finanční injekce, že k podobnému krácení aktiv státního rozpočtu došlo již nejméně třikrát. Vždy s dovětkem někoho z vedení nemocnice, že letos, je tomu tak určitě naposledy a od teď už bude finanční rozvaha nemocnice udržitelná.

Jedním z řešení je propouštění celkem 300 zaměstnanců nemocnice.Tady se objevuje otázka,jestli tam pracovali zbytečně a jak se jejich odchod promítne do úrovně služeb pro pacienty.Otázkou je také kdo se na tomto zadlužení opakovaně podílel a jak jej ministr zdravotnictví za tuto činnost odmění?

Jak hluboko bude muset český daňový poplatník ještě šáhnout do kapsy, než si příslušní ministři financí a zdravotnictví uvědomí, že problém svaté Anny je systémový. Že dokud se nezmění především ekonomická strategie nemocnice, funguje toto zdravotnické zařízení jako obrovská černá díra na peníze. A čím více do ní nasypete, tím více se zvětší.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama