MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.08.2014 11:01:48

"Lidé vás hodnotí podle toho, co jste pro ně udělal." poznamenává Josef Řihák.

"Lidé vás hodnotí podle toho, co jste pro ně udělal." poznamenává Josef Řihák.

Exhejtman a senátor MVDr. Josef Řihák (ČSSD) toho zažil v posledních týdnech opravdu mnoho. Přesto si udělal čas a poskytl nám obsáhlý rozhovor.

Pane senátore, je to již několik týdnů, co nejste hejtmanem. Stihl jste si již odpočinout?

Ono se u mě tolik věcí zase nezměnilo. Jsem dále krajským zastupitelem a také zastupitelem města Příbram. Ano, odešel jsem z funkce hejtmana, a to především proto, abych se mohl více věnovat voličům ve své volebním obvodu, protože funkce hejtmana je nesmírně náročná.


Chcete obhájit post senátora. Jak se na volby připravujete?

Pokud by člověk za ty roky ve volebním období nic neudělal, tak potom nemá cenu ani se nějak připravovat. Já jsem se třeba i ve funkci hejtmana Středočeského kraje věnoval hodně svému volebnímu obvodu. Například pokud jde o dobrovolné hasiče, je známa takzvaná akce H, kde jsme jim letos coby Středočeský kraj  přispívali 50 miliony korun na vybudování hasičských zbrojnic, na opravy technik a podobně. Je dobře, že se Středočeský kraj věnuje IZS, tedy integrovaným záchranným složkám, které pomáhají nám všem. Navíc hasiči se angažují intenzivně i ve společenské činnosti, a to především v menších obcích. Zmínil bych i další věc, která se podařila – vyčerpali jsme z Evropské unie téměř všechny dostupné prostředky. Peníze šly do našich obcí a měst a pokud se podívám do těch, která mám ve svém volebním obvodu na starosti, což je Příbramsko, část Benešovska, část Prahy-západ, tak jich bylo opravdu mnoho. Podařila se modernizace školek, kterých máme na Praze-západ málo, rekonstruovala se spousta komunikací, pokračujeme v rekonstrukci zdravotnických zařízení v Příbrami a Benešově, zapomenout nemohu ani na sport a kulturu.


Byl jste ve své kariéře již starostou, poslancem, hejtmanem, nyní jste senátorem, jaká funkce pro vás znamenala nejvíc?

Myslím si, že každá funkce mi něco dala. Každá má svá specifika, ale princip je stejný. Musíte chodit mezi lidi, věnovat se jim a pomáhat jim –  zejména prostřednictvím obcí, měst a různých spolků. Každá práce v životě nebo politická funkce vám něco dá.


Každá funkce něco dává, ale také něco určitě vezme. Co negativního byste zmínil?

Člověk by si neměl stěžovat. Já tuto práci dělám rád. Pokud bych měl zmínit něco negativního, tak to jsou sociální sítě, anonymy, udávání. To zažívají nejen politici, ale i herci, zpěváci, sportovci a jiní lidé. Život tak nějak dost zhrubl a vytratil se takový ten dobrý morální kredit. Dnes lidé hned urážejí a napadají. Hodně to dělají ti méně schopní, kteří si tak anonymně chtějí vyřídit účty. Taková ta dobrá mezilidská kultura se trochu vytratila. Podívejte se na Petru Kvitovou, která dosáhne takového úspěchu, a hned ji napadají ohledně jejích daní.


Lze se tomu nějak bránit?

Bohužel, člověk se jen musí obrnit a spoléhat na to, že lidé vás hodnotí podle toho, co jste pro ně udělal.


Jak takové útoky snášejí vaši blízcí?

Každý to snáší těžce, a mě na tom v poslední době mrzí to, že dochází k propojení velkého byznysu a politiky. Čím dál, tím více vstupují velmi bohatí lidé do politiky, kde postupně vlastní média. Sám jsem si zažil své. Já už tomu říkám Babišovy noviny, což je Mladá fronta Dnes, 5plus2 a jiné. Pak se k těmto účelům může zneužívat média a přihrávají se různé dotace. Podívejte se, co odvysílala v „reportérech“ Česká televize ohledně politického hnutí ANO, kde se různí miliardáři aktivizují a přihrávají si dotace. Ty věci pak nejsou transparentní. K tomu bychom se měli nějakým způsobem postavit, a jediná možnost, jak se k tomu postavit, jsou volby.


Pojďme od velké politiky k městu Příbram. Když se ohlédnete zpátky, z čeho máte největší radost?

Mám radost z hospodaření Příbrami, která je jedním z nejméně zadlužených měst. Také mám radost, že jsme dokázali čerpat spoustu peněz jak z evropských, tak z krajských fondů, ale třeba i ze státních fondů dopravy a životního prostředí. Ne vždy se dají však dělat jen akce, které se líbí lidem. Nejhorší je například podzemí a silnice, protože vždy nějakým způsobem na čas omezíte a opozice to pak zneužívá proti vám. Radost mi také dělá, že máme v Příbrami dvě nová náměstí, náš turistický vláček. Rozšířili jsme počet parkovacích míst, zateplili jsme školy a školky, domovy s pečovatelskou službou – a protože jsou starší spoluobčané na tom ekonomicky dost špatně, máme v nich snad skoro nejnižší nájemné z měst. Znásobili jsme dětská hřiště, postavili dvě nové školky, a tak jako jedni z mála máme i v předškolních zařízeních dostatek míst. Svou podporu získaly také sport a kultura. Ve volbách jsme měli heslo „Příbram je naším domovem“, a podle toho jsme se řídili.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama