Zbyněk Passer

  • HPP
  • Praha-Koloděje
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2014 19:25:40

A opět Opencard…

A opět Opencard…

Situace okolo Opencard je stále nejasná a přechod na Plzeňskou kartu, která trpí nízkou úrovní zabezpečení, není řešení. Pro Prahu navrhuje raději poskytnout Pražanům MHD zdarma, než bude připravena koncepce nové karty s otevřenýmy standardy.

Nová neuvážená dobrodružství vedení pražského magistrátu

Předchozí garnitury vládnoucí hlavnímu městu slibovaly občanům chytrou čipovou kartu Opencard, která ve shodě se svým názvem měla znamenat doslova otevření nových možností komunikace mezi městem a jeho obyvateli a návštěvníky, ale především jejich příjemnější a jednodušší přístup ke službám města. Jak situace s  projektem zatím vypadá dnes, víme všichni, nehledě na případné soudní dohry.

Mocenská skupina kolem dosavadního primátora se přes toto fatální fiasko a řadu dalších selhání s ohromným dopadem na hlavní město přesto pouští do dalších kaskadérských kousků. Magistrát totiž zahájil kroky koketující s možností využití Plzeňské karty jako případné náhrady za Opencard. Hnutí Pro Prahu je přesvědčeno, že hlavní město potřebuje v oblasti zavedení funkční městské karty v pravém slova smyslu otevřené, současně však dlouhodobé a koncepční řešení, jehož příprava si ovšem žádá svůj čas.

Dlouhodobé opomíjení a podceňování této sledované a nákladné  agendy  tak dostalo pod tlak vedení Magistrátu natolik, že se uchyluje ke krokům, které jsou velmi nestandardní a především protiprávní. Nezbývá, než konstatovat, že jsme svědky jeho naprosté neschopnosti tento problém jakkoli řešit. Kroky vedoucí k využití Plzeňské karty provádí  Magistrát jakožto veřejný zadavatel v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, s pravidly o poskytování veřejné podpory i s dobrými mravy. Občané už zažili i jeho skandální úvahu o eventuálním návratu k papírovým kupónům, nyní je na pořadu Plzeňská karta.

Plzeňská karta (Plzeňské městské dopravní podniky - PMDP)

Ošidnost systému Plzeňské městské karty, k němuž se vedení Magistrátu vzhlíží, lze heslovitě shrnout minimálně takto: 

-       existuje podezření z nedovolené podpory při nabídce Plzeňské karty Praze (byla podána stížnost u Evropské komise),
-       autorem a vlastníkem systému je společnost Mikroelektronika, nikoliv PMDP či město Plzeň,
-       jde o jeden z nejhůře zabezpečených systémů v republice (ohrožení osobních dat i financí) : údajně  nové technické řešení inzerované PMDP není nikde v reálném provozu ověřeno či nasazeno (vše je pouze ve fázi úvah),
-      pro fungování je nutné provést velmi náročné změny akceptační sítě (validátory, čtečky – hw/sw),
-       proklamovaná schopnost využívat 87 bankomatů v plzeňském kraji pro nabíjení elektronické peněženky pro hlavní město Prahu není reálná, protože je vázáno na Českou spořitelnu. Praha by musela případného provozovatele takové služby vybrat  v zadávacím řízení,
-       trvá pochybnost o způsobilosti převést majetková práva k řešení na Prahu (závislost na dodavateli i subdodavateli : Mikroelektronika/Telmax a další),
-       osobní údaje uživatelů mohou využívat PMDP (i subdodavatelé),
-       převod systému OC na PMDP zcela právně není dobře možný,   

-       systém  nereflektuje žádné mezinárodní standardy a know-how.

Tím ovšem výčet důvodů proti Plzeňské kartě ještě zdaleka nekončí. I kdyby u této karty proběhlo vylepšení na vyšší standard (DESFire), tak by to v brzké budoucnosti znamenalo další projekt, který chystá Magistrát zadávat opět bez výběrového řízení. V Plzni zatím nedošlo k úspěšnému přechodu na tento systém, navíc má již více než rok zpoždění. Zkrátka, Praha by se převzetím Plzeňské karty opětovně dala všanc třetí straně a vzdala se tak  kontroly nad klíčovým systémem. To je pro nás zcela nepřijatelné.

Místo Plzeňské karty v Praze raději MHD zdarma

Argumentů proti zavedení Plzeňské karty je však více. Stávající řešení Plzeňské karty je technicky překonané, bezpečnost tohoto standardu je nedostatečná, klíče byly prolomeny již v roce 2007. Katastrofální úroveň zabezpečení dokazují i odborné studie.

Proto hnutí Pro Prahu zastává tento názor, který hodlá prosazovat:

Jak jsme již dříve proklamovali, efektivním řízením městských organizací se může ušetřit až 7 mld. Kč. Nové vedení města nemůže po volbách chtít po občanech další peníze na výběrové řízení na zcela nový kartový systém; jeho úkolem bude najít v úsporách dostatečný objem peněz, například v ovládaných firmách.

Město to občanům dluží, Praha by měla připravit koncepci takové městské karty, která bude založená na otevřených standardech, bude připravená podchytit  nastupující trendy, ať už jde o bezkontaktní platební karty, NFC v mobilních telefonech nebo jiné progresivní, pro uživatele přijatelné technologie. A na bázi takovéhoto otevřeného standardu nechť je vybrán renomovaný a zkušený provozovatel systému, který ale bude zcela pod veřejnou kontrolou a nedostane město po pár letech do stejné situace, ve které se nachází dnes.

A do té doby nabídněme Pražanům jednoduché řešení, třeba i přechodně městskou hromadnou dopravu zdarma (třeba po dobu 1 až 1,5 roku), pokud jednání s provozovatelem Opencard ztroskotají a bude-li to nutné pro vytvoření prostoru pro dobré, koncepční a dlouhodobé řešení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama