Tomaš Gallik

Zastupitel města Karviná
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.08.2014 18:31:48

Zamyšlení k reformě hornických důchodů

Zamyšlení k reformě hornických důchodů

článek představuje mé názory na reformu hornických důchodů

 

Jednou z mých volebních priorit je reforma hornických důchodů a chci o tom napsat pár řádek.

Důchodový věk se v České republice postupně prodlužuje. Podle prognóz by se v roce 2030 měl rok odchodu do důchodu dostat na 65 let. To je pro člověka pracujícího v těžkém průmyslu, zvláště v hornictví nepředstavitelné.

Když se zamyslím nad obdobím posledních 24 let, kdy byly zrušeny důchodové kategorie, tak se v hornictví přešlo na „prašnou expozici“, která by měla zajistit to, aby horníci odcházeli relativně zdraví a mohli si zajistit další zaměstnání. Myslím si, že „prašnou expozicí“ se nic neřeší, protože zkušení horníci odcházejí a nový mladí nepřicházejí. Přesto lidé, kteří odešli se vracejí pod externími firmami a dal si ničí zdraví. Takové opatření podle mě ztrácí smysl.

V rámci restrukturalizace hornictví, kdy spoustu horníků mělo odděláno 25 let a více a nebylo pro ně uplatnění, se odborový svaz snažil zajistit některé změny pro hornické důchody. Nynější stav je tento: pokud chce jít horník do plného starobního nebo i předčasného důchodu, musí mít do roku 1992 odpracováno 11 let na dole a pak do roku 2008 musí mít 3140 směn odpracovaných na dole. V tomto případě může jít do důchodu v 55,5 nebo v 52,5 letech. Toto vládní nařízení upravující hornické důchody má omezenou dobu platnosti a končí v roce 2018. Pokud se nic v této otázce nezmění, odcházeli by horníci do důchodu stejně jako ostatní, podle věku. Nedokážu si představit, při tom jak je to náročné, že by horník měl fárat i v 62 letech. Je pravda, že odbory již o tomto s politiky jednají. Zatím nikdo neví jaký bude konečný výsledek. Pokud budu zvolen, snažil bych se v této oblasti spojit se všemi zúčastněnými stranami a i z pozice mých zkušeností přímo z dolu s nimi dojednat takové změny, které by byly příznivé pro zaměstnance v hornictví.

Je pravdou, že v Evropě odcházejí horníci do důchodu v dnešní době v 55 letech a dokonce v sousedním Polsku mají po odpracování 25 let nárok na výsluhovou penzi.

Má představa je, aby se celý systém zjednodušil. Navrhoval bych, aby byly dvě podmínky pro odchod do důchodu v 55,5 letech. Těmi podmínkami je odpracování 25 let v dole a podle již stávající normy 35 let zaplaceného sociálního pojištění součtem i z jiných zaměstnání.

Vím, že moje představy mohou leckoho zaskočit. Vím, že jednání mohou být náročná. Pravda je taková, že je potřeba systém změnit a myslet i na tyto pracující a také na jiné skupiny zaměstnanců v těžkém průmyslu. Pokud bych byl zvolen, udělám maximum pro to, abych svoje požadavky zkusil prosadit. Je mi jasné, že to nebude lehké a že spoustu lidí bude mít jiné požadavky, ale za těmito návrhy si stojím.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama