prof. Mudr. Miloš Janeček, CSc.

Lídr hnutí senioři 21 pro JmKraj
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2014 14:09:49

Nekonečný boj s hazardem v Česku?

Nekonečný boj s hazardem v Česku?

Proč je naše země "hernou Evropy"? A co lze udělat, aby tomu tak nebylo?

 V naší malebné kotlině, kam přivedl naše předky praotec Čech, dnes žije 10,5mil. obyvatel.

V Celé EU, které jsme členy žije  kolem 500mil. obyvatel. Přesto skóre v počtu heren a kasin je zcela jasně „pro nás“ zhruba 6,5:1!Podívejme se, jak si vedeme v Evropě v počtu kasin. Bern, Brusel, Helsinky, Oslo po jednom, Varšava 7, Bratislava 3 a v Praze již v roce 2011 bylo 195 kasin a 1053 heren.

Každý Čech v průměru prohraje okolo 20tis. Kč, ale do toho se počítají i novorozenci a senioři, kterých se to zcela jistě netýká. Prosázené částky jdou do stovek miliard korun.

Ministerstvo financí nechávalo dlouho tento trend klidným, a když se obce začaly samy snažit vyhláškou hazard regulovat či zrušit, začalo MF bez ohledu na platnou legislativu povolovat videoloterijní terminály.

Ve všech evropských zemích je hazard tohoto typu velmi silně regulován a potírán. Je veřejným tajemstvím že na jedné straně bohatnou firmy které vše provozují a na druhé straně se rozpadají jedinci,celé rodiny a konec bývá na ulici po předchozí exekuci i milionových částek a v nemalé míře také v nápravném zařízení. A to nemluvím o praní špinavých peněz, prostituci, obchodu s drogami, to vše se spolu často prolíná. Pro některé gamblery je to poslední šance jak se odrazit ode dna. A je také třeba konstatovat, že  do této „pasti“ spadnou nejen mladí a naivní lidé v touze rychle zbohatnout,ale i lidé akademicky vzdělaní a finančně zajištění.

Šance se však přece jen objevila. V Senátu P ČR jsem uspořádal seminář na toto téma. Zasedací místnost byla plná, zástupci pro i proti snášeli argumenty. Hlavní argument proti zákazu byl ten, že vzniknou černé herny a nic se tak nezmění. Také majitelé kasin a heren poukazovali na částky, které dávají do nadací, sportu apod. Jestliže by náš sport nebo invalidé měli záviset za těchto penězích, tak potom žiji v zemi, kde je morálka hodně pokřivená. V rozpočtovém výboru Parlamentu ČR zůstal „zaparkován“ návrh, podle kterého by obce mohly automaticky vykázat herny, které si nepřejí. Stačí přijmout vyhlášku a za tři měsíce by to platilo. A lidé přes svoje zastupitele by sami a pod veřejnou kontrolou o hernách rozhodovali. Nemuselo by se tak čekat na dlouhé správní řízení MF, které vše řeší velmi liknavě.

Ale ouha! Ze sousedního Rakouska přišla námitka, protože každý člen EU má povinnost odeslat k připomínkám ostatním členským zemím Unie zákony jako je novela o loteriích. Připomínka Rakouska poukazuje na to, že obce nemají vedení, jak vyhláškou hrací automaty povolit, či zakázat. Přitom je veřejným tajemství, že o pohybu těchto automatů často rozhoduje „všimné“ do kapes radních měst a obcí. Velmi zajímavý je fakt, že firma Novomatic, která je z Rakouska a vyrábí tyto hrací automaty, by omezení nebo dokonce zákaz v České republice velmi silně ekonomicky pocítila. Je zajímavé, že Vídeň měla na 1,7mil obyvatel jedno kasino! Ministerstvo financí chystá vlastní nový zákon o loteriích. Kdo se zabývá legislativou tak ví, že se zákon nejprve prodiskutuje ve vládě a potom pošle do dolní komory PS. Zde jej projednají příslušné výbory, přidají nebo uberou paragrafy (a to už kolem nich krouží zástupci hlavních hráčů, kteří by o ty miliardy přišli) a lobbují za takový zákon, aby se vlk nažral a koza (peníze) zůstala celá. Na to nastoupí horní komora,kde se také rozpoutá jistě diskuze nad daným zákonem a začnou chodit emaily a petice do schránek senátorů, opět pro a proti. Pokud se zákon schválí, jde nakonec a k podpisu prezidenta. Bohužel i jeho veto může být přehlasováno, byť u stávajícího prezidenta si neumím představit, že by bezbřehý hazard podpořil.

Co si tedy vzít příklad z USA, kde je hazard v některých státech zakázán, v ostatních přísně regulován a povolen v rájích typu Las Vegas, Atlantic City, Reno, či v některých indiánských rezervacích. Je mi jasné, že to by u nás neprošlo, ale co zmíněné Rakousko? Povolování hazardních her má v rukou MF, existují pouze dva soukromí podnikatelé pracující pod státním dozorem a je zde pouze 12 kasin.

Zcela nakonec se tedy klade otázka, jak se Česko dostane z toho morálního marasmu a začne se tuto skupinu opravdu starat? Je třeba aby byla veřejnost s touto problematikou stále seznamována, ale vše je nyní v rukou politiků. Čas rychle ukáže, jestli politici v PS zákon jen „odložili“ nebo jej pověstně česky zakopnou pod koberec.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama