ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2014 14:59:46

Centrum Brna hostilo Jihomoravské dožínky

Centrum Brna hostilo Jihomoravské dožínky

Hejtman Michal Hašek se v neděli 31. srpna 2014 v Brně zúčastnil spolu s dalšími představiteli kraje a prezidentem Agrární komory ČR Miroslavem Tomanem tradičních Jihomoravských dožínek.

 Symbolické zakončení žní hostilo opět po roce centrum moravské metropole.

V minulosti se měnila místa konání oslav, různorodá byla i náplň jednotlivých ročníků – nyní se již podruhé Jihomoravské dožínky konaly ve spolupráci s Mezinárodním folklorním festivalem v Brně. Jak na náměstí Svobody konstatoval hejtman Michal Hašek, zemědělci to měli těžké vždy: odjakživa jsou totiž závislí na počasí, které nemohou ovlivnit. „Zemědělství není obvyklé podnikání, v zemědělství podnikáte s přírodou – a nikdy nevíte, jak to dopadne. Na jihu Moravy jsou v poslední době problémem opakující se sucha. Věřím však, že do budoucna budeme moci ve spolupráci s vládou s opakujícím se velkým suchem zejména v jižních okresech něco udělat – ať už to budou závlahová opatření nebo nová společná zemědělská politika EU,“ řekl Michal Hašek, který přítomné vyzval, aby pomohli našim zemědělcům a potravinářům tím, že budou nakupovat především kvalitní regionální produkty. „V některých komoditách se zemědělců v poslední době již dotkly sankce proti ruské straně a také následná reakce Ruské federace v podobě embarga na dovoz potravinářských a zemědělských produktů. Jihomoravský kraj proto začne v jídelnách jím zřizovaných škol a dalších zařízeních více vařit právě z regionálních potravin, ale to samo o sobě nestačí. Zkusme tedy našim zemědělcům a potravinářům všichni pomoci tím, že budeme nakupovat ve větší míře jejich kvalitní produkty,“ řekl Michal Hašek.

Nedělní slavnost odstartoval tradiční dožínkový průvod městem, nechybělo poděkování za úrodu a bohatý kulturní program. Součástí Jihomoravských dožínek bylo také slavnostní vyhlášení nejlepších regionálních potravin a blízké Moravské náměstí hostilo ukázky hasičského umění.

Zemědělská půda tvoří 60 procent výměry Jihomoravského kraje, přitom 83 procent připadá na ornou půdu. Specialitou jižní Moravy je především vinohradnictví evropské úrovně - v kraji je přes 90 procent plochy vinic v rámci celé České republiky. Kraj podporuje zemědělství na regionální úrovni, přestože jeho možnosti jsou legislativně omezené. Krajský rozpočet vyčleňuje každoročně na podporu aktivit v oblasti zemědělství cca 10 milionů korun. Pro zemědělství jsou velmi důležité včely, proto již opakovaně kraj podporuje včelaře v dotačním programu, pomáhá dotacemi také propagaci vinařství, a individuálními dotacemi pak podporuje regionální výstavy chovatelů drobného zvířectva, myslivců a zahrádkářů. Jihomoravský kraj také úzce spolupracuje se zemědělskými profesními organizacemi – právě organizace krajských dožínek je jednou z forem podpory prezentace zemědělství.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama