Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2014 23:15:21

Protonová hysterie

Protonová hysterie

Zhoubné rakovinné bujení je prevít a platí na něj jen velmi tvrdý přístup. Pořádná facka. Na hrubý pytel hrubá záplata. A záření je silnou fackou. Nicméně, jak na to. Dříve se používalo ozáření z přirozeného zdroje - radioaktivní kobalt.

Zhoubné rakovinné bujení je prevít a platí na něj jen velmi tvrdý přístup. Pořádná facka. Na hrubý pytel hrubá záplata. A záření je silnou fackou. Nicméně, jak na to. Dříve se používalo ozáření z přirozeného zdroje - radioaktivní kobalt. Pak rtg záření, pak, a v současné době nejčastější, elektronové neboli fotonové záření. Vzhledem k tomu, že atom není nedělitelný, tak jsou tam i jiné možnosti - neutrony a protony. Každý zdroj má své možnosti a to zřejmě ještě nejsme u konce, protože ani proton není nedělitelný. Dnes máme tedy možnost pacienta ozářit jak elektrony, tak protony, a protože jsou protony používány nově, tak si získaly svoji popularitu u odborné a i laické veřejnosti. Jenže má to háček. Není dnes nikomu úplně jasné, zda je ozařování protony efektivnější než elektrony. Někteří říkají, že ano, jiní, že ne. Ozařování, jak ozařování. Přístroje k použití elektronů jsou na velmi dokonalé úrovni. Naproti tomu, přístroje pro protony jsou teprve na počátku svého vývoje. Přístroje na elektrony jsou velmi přesné a provádějí ozařování tzv. na míru. Přístroje na protony potřebují ještě svůj vývoj. Obsluhovat takový přístroj není vůbec jednoduché, proto dnes většinu provádí počítačová technika, ale stále je zde nutnost vysoce specializovaného personálu. I tam se hodně učíme. Rakovina je prevít a rakovina u dětí je ještě větší prevít, takže je pochopitelné, že zoufalí rodiče hledají pro svého potomka to nejlepší. Ale prosím, nechť si nechají poradit od odborníka a ne od pečlivě promyšlené hysterické reklamní kampaně.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama