ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2014 15:20:53

Hnutí Otevřená radnice - Most: Lichva, drsný byznys s lidským neštěstím

Hnutí Otevřená radnice - Most: Lichva, drsný byznys s lidským neštěstím

Na Mostecku bují lichva. Není divu, od počátku devadesátých let minulého století je právě v Mostě republikově nejvíc lidí bez práce. Nemají tak na splácení svých závazků a kvůli špatné ekonomické situaci jim banky úvěr neposkytnou.

 Jejich kroky pak často míří k lichvářům. Půjčka od nich však problém lidí ještě víc prohloubí. V konečném důsledku totiž splácejí nesrovnatelně víc peněz, než si půjčili. 

 Boj proti lichvě je obtížný. Účinnou zbraní tak může být zavedení systematické výuka finanční gramotnosti už na základních školách. Díky ní by už pro školou povinné děti nebyly finance velkou neznámou. Žáci by si osvojili, co to znamená šetřit, sestavovat rodinný rozpočet a udržovat ho v mezích tak, aby se člověk nestal obětí půjček „na cokoliv a nejlépe hned“.

Mnoho takto zadlužených osob i celých rodin pak vytlouká klín klínem a nedostatek financí řeší dalšími a dalšími půjčkami na splácení dluhů. Dostávají se tak do začarovaného kruhu, ze kterého není jednoduché vystoupit. To je skvělá příležitost pro lichváře. Největším problémem jsou lichváři na černém trhu, které nikdo nehlídá a nereguluje. Ti pak své pohledávky nevymáhají pomocí exekucí, ale za pomoci násilí a výhrůžek. 

 Lidé si neuvědomují, že lichvář, který jim půjčí, není jejich zachráncem, ale zkázou. Neuvědomují si, že kromě půjčených peněz mu zaplatí i úrok, který se v některých už medializovaných případech pohyboval i ve stovkách procent!Nad tím, jaký úrok už je vlastně lichvou, se vedou rozsáhlé debaty. Někteří z odborníků se shodují, že RPSN (roční procentní sazba nákladů) by neměla přesáhnout 30%, jinak už se podle nich jedná o lichvu. V samotném zákoně však není jasně uvedené, kolik procent už lichva je, takže je možné se běžně setkat i s půjčkami s RPSN nad 50%. To je typické  zejména pro nízké půjčky na dobu pár týdnů.

 Lichva je v Mostě velkým problémem a my bychom se k němu neměli stavět zády, i když se nás třeba přímo netýká. Nikdy si totiž nemůžeme mít jistotu, že se nás nedotkne nepřímo, protože dlužníci se často ohybují jen krok od hranice kriminality, a ta na Mostecku také patří k nejvyšší v republice.  



Více zde: http://www.hora2014.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama