Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2014 22:22:41

Týden volna se pro nás stává luxusem !

Týden volna se pro nás stává luxusem !

Podle aktuálních statistických dat nemají obyvatelé Evropské Unie dostatečné finanční prostředky na to, aby si vzali týden volna a utratili svoje peníze někde jinde než doma.

Analytici dále upozorňují, že i na bohatém severu má většina obyvatelstva vážné ekonomické problémy a balancují tímto způsobem na hranici bídy.

Ve Švédsku si nemá možnost vzít dovolenou, z finančních důvodů, pouze 10 % populace, v Dánsku to je 14 %, v Nizozemí cifra dosahuje 17 % a v Německu činí 22%.

Výše uvedená čísla jsou relativně nízká v komparaci s jižní a východní Evropou, kam se řadíme i my jako Česká republika. V Rumunsku toto číslo dosahuje až 75 %, v Bulharsku 74%, v Polsku 62 %, v Portugalsku 56 %, v Řecku 53 % a v Itálii 51 %. O naší zemi si každý čtenář udělá obrázek určitě sám, podle toho, kolikrát byl za rok na zahraniční dovolené.

V chudobě, dle definice, se nacházejí lidé, jejichž výdělek nepřesáhne polovinu průměrné mzdy v zemi. Česká republika se podle statistik může „natřásat“ tím, že pouze 9,6 % populace je ohroženo chudobou. Celkový průměr v evropské osmadvacítce dělá zhruba 11 %. On je oříšek v tom, jak si hranici chudoby každá země stanoví, poněvadž jinak bychom se mohli skutečně radovat, jak jsme bohatí.

Kupříkladu v roce 2011, německý zaměstnanec riskoval propad do bídy, když vydělával měsíčně méně než 1000 euro (což je v přepočtu suma dosahující téměř 30 tis, po nesmyslném znehodnocení koruny), tedy asi trojnásobek naší současné minimální mzdy.

Nedávné symbolické navýšení minimální mzdy je pouze malou náplastí pro pracující občany. V některých zemích totiž nedosahuje naše průměrná mzda, na niž většina lidí ostatně nedosáhne, ani minimální mzdy okolních států, což je tristní fakt.

Ing. Pavel Janeček, kandidát do Zastupitelstva města Náchoda

www.janecekpavel.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama