Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2014 19:24:31

Kapitalistický středověk na Náchodsku

Kapitalistický středověk na Náchodsku

Před více než dvaceti lety došlo v rámci transformace hospodářství k privatizaci a následnému vytunelování textilního strojírenství v Podkrkonoší.

Na svou dobu špičková technologie byla odvezena do konkurenčních firem v Evropě, které se tímto chytrým tahem zbavily nevítané konkurence.

Místo toho se v kraji zabydlují zahraniční firmy, které vyrábějí součástky pro dopravní prostředky. Při svém podnikání používají nepřijatelné metody v oblasti pracovněprávních vztahů. Využívají toho, že lidé časem přišli o práci a jsou ochotni pracovat za jakýchkoliv podmínek. Podle informací, které prosakují, je zřejmě v těchto firmách porušován zákoník práce křížem krážem, především v oblasti odměňování, pracovní doby, minimální péče o zaměstnance, nepřípustné intenzity práce a dalších. Tyto metody jsou terčem oprávněné kritiky. Kontrolní orgány pro tuto oblast se těmto firmám raději spíše vyhýbají. 

Z vysoce kvalifikovaných odborníků v textilním strojírenství se postupem doby stali novodobí otroci pracující v podmínkách, ve kterých by v jejich vlastní zemi nikdo nepracoval. Jsou nasazováni ve dvanáctihodinových denních i nočních směnách bez zajištění zákonných podmínek pro noční práci při přiznání odměny za práci pohybující se nedaleko od minimální mzdy, zřejmě pod úrovní nejnižší přípustné mzdy v daném stupni náročnosti a složitosti práce ve smyslu příslušného Nařízení vlády. 

Ve firmách se nepřipouští možnost založení odborové organizace, která by alespoň v nejnutnějších případech hájila zájmy zaměstnanců a dodržování zákoníku práce. I v tomto se projevuje kapitalistický středověk. 

V kraji se výrazně krystalizuje polarizace společnosti: na jedné straně potomci bohatých textiláků, kteří listopadový převrat uvítali a v jehož důsledku si výrazně zvýšili životní úroveň a na druhé straně zaměstnanci, kteří se v důsledku výše uvedené transformace stali novodobými otroky. 

Tomuto trendu tady dlouhá léta žehnají pravicové vlády, které se stávají společníkem zahraničních podnikatelů, zcela jistě motivovány čistou ideologií a nikoli hmotnou zainteresovaností.

Ing. Pavel Janeček, kandidát KSČM do Zastupitelstva města Náchoda

www.janecekpavel.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama