Ing. Jan Skalický

politické hnutí PRO PRAHU, kandidát na starostu Prahy 5
  • HPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.09.2014 12:00:00

Multifunkční park pro všechny generace

Multifunkční park pro všechny generace

Barrandov patří na Praze 5 mezi jednu z nejvíce zahuštěných lokalit. Chybí zde však místa pro volnočasové aktivity dětí, mladistvých, ale i seniorů.

Záměrem Jana Skalického, kandidáta na starostu Prahy 5 za politické hnutí PRO PRAHU je realizace městského parku s plochami pro oddech a aktivní odpočinek občanů všech věkových kategorií po celý rok. Park má zvednout kvalitu života nejen obyvatel Barrandova, ale i odlehčit stále většímu provozu v Prokopském údolí.

Území o rozloze téměř 9 hektarů, kde by mohl Park Barrandov vzniknout, se nachází v městské části Prahy 5 na Barrandově v těsném sousedství Prokopského údolí. Lokalita je momentálně nevyužívaná a zanedbaná. Sídliště Barrandov nemá dostatek míst pro volnočasové aktivity dětí, mladistvých nebo seniorů.

Park Barrandov má tvořit tři plynule na sebe navazující zóny. V severním cípu park vychází z charakteru volné krajiny Prokopského a Dalejského údolí, divoká příroda je zde ztvárněna motýlí loukou v návaznosti na lesní porost. Střední část v úrovni pěšího oválu má charakter městského parku s herními a cvičebními prvky. Jižní okraj parku pak tvoří dopravní uzel stanice lanové dráhy a tramvajové tratě.

Součástí projektu je i kiosek s pekárnou a kavárnou. Vedle objektu stanice lanovky se pod úrovní nástupní plochy tramvaje a lanovky nachází prosklená restaurace s hygienickým zázemím pro návštěvníky parku. V projektu je počítáno také s amfiteátrem, který nabízí možnost konání menších kulturních akcí.

V blízkosti sezónního kiosku je navržen prostor pro objekty soudobého umění a designu (sochy, instalace, land art). V západní části parku je navrženo dětské hřiště a senior park s vazbou na mateřskou školku a dům s pečovatelskou službou v novém obytném souboru. V nejsevernější části je na konci aleje umístěna piknik zóna, jejíž součástí má být dřevěné sezení a dva pevné grily.

Východní pás mezi oválem a lesním porostem má charakter volné louky s vymezenou zónou pro cvičení v přírodě se souborem horolezeckých stěn, hřištěm pro pétanque a jednoduchým dřevěným altánem. Jižně od hřiště pétanque je umístěna in-line dráha o délce 640m, která je výjimečná nadstandardní šířkou 5m. Výrazným prvkem parku je geopark – soubor kamenů umístěných do suchého poldru. Severní částí parku prochází asfaltová cyklostezka.

V jižní části je uvažováno s výstavbou podzemního garážového objektu při ulici Werichova pro odlehčení území od značné dopravy v klidu. Možnou eventualitou je návrh polyfunkčního nadzemního objektu v úrovni podchodu pod tramvajovou tratí v ulici Werichova. Podchod by měl přímo navazovat na garážový dům, je uvažováno s parkováním turistů, návštěvníků parku a in-line jezdců a jejich vjezdem skrze podchod přímo na in-line dráhu. Dále může garážový dům sloužit jako spádové parkoviště pro vnější Prahu s přímou návazností na linky tramvaje, autobusu a prostřednictvím lanovky na metro trasy C, stanice Nové Butovice. Projekt vypracoval ateliér PSK Tuzar.

Ing. Jan Skalický, politické hnutí PRO PRAHU,

kandidát na starostu Prahy 5

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama