PhDr. Martin Klika, MBA, DBA

  • SOCDEM
  • Ústecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.09.2014 22:50:22

Zvýšení minimální mzdy: lidem se musí vyplatit pracovat

Zvýšení minimální mzdy: lidem se musí vyplatit pracovat

Za zvýšení minimální mzdy si vláda zaslouží potlesk. Pokud se ale nerozevřou nůžky mezi příjmem za práci a sociálními dávkami, lidé pracovat nebudou. Proto by dalším krokem mělo být snížení dávek v případech, kdy lidé pracovat mohou, ale nechtějí.

   Tak nám zvýšili minimální mzdu. O rovných sedm stovek. Od příštího roku by měla činit 9200 korun. Myslím, že za to zaslouží vláda zatleskat – sice žádné ovace ve stoje, ale střízlivý potlesk, oceňující plnění slibů.

   Jsem přesvědčený, že se lidem musí vyplatit pracovat, a ne pobírat dávky. Takže zvýšení minimální mzdy je krok správným směrem, i když je jasné, že některé naše spoluobčany by k tomu nepřiměla ani daleko vyšší mzda, než něco přes 9 tisíc. 


   Jenže bez rozevření nůžek mezi minimální mzdou a sociálními dávkami nelze počítat s tím, že by i slušní lidé raději chodili pracovat. Kdo pracuje, měl by být k tomu motivován. Dalším krokem po zvýšení minimální mzdy by proto podle mne mělo být snížení sociálních dávek. Přinejmenším v těch případech, kdy jejich příjemci pracovat mohou, ale průkazně se o získání žádné práce nesnaží. 


    Motivovat je totiž třeba i potomky příjemců dávek. Vždyť jak se asi musí cítit někdo, komu po celodenní dřině vyčtou děti fakt, že se rodina nemá lépe než někdo, kdo nikdy o práci vědomě ani nezavadil...


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama