Doc. Ing. arch. PhDr. Karel Schmeidler, Csc.

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2014 22:05:05

ANO - mám zkušenosti a vize

ANO - mám zkušenosti a vize

Jmenuji se Karel Schmeidler a jsem v politice novou tváří. Patřím k těm, kteří se rozhodli uplatnit svoje odborné, morální i obecně lidské hodnoty ve prospěch kvalitních zákonů a prosperity společnosti v tom nejširším smyslu slova.

Kandidaturu do Senátu parlamentu České republiky mi nabídla místní organizace ANO v Brně Bystrci, kde jsem registrovaným členem. Nevláčím s sebou balast klišé ze sněmovních lavic a v případě získání senátorského křesla ode mne můžete očekávat racionální jednání bez zbytečných emocí, které nevedou k řešení.

Rád bych se angažoval především v oborech, kterým jsem věnoval svou dosavadní životní energii, a jejichž problematika je současně velmi aktuální na všech úrovních – od nejmenších obcí až po složitý celek Evropské unie. Ojedinělá kombinace vzdělání v oborech architekt-urbanista a sociolog a zejména dlouhá léta výzkumu na Fakultě architektury Vysokého učení technického v Brně vytříbila můj názor na tvorbu občanských a bytových staveb a později pak urbanismu a územního plánování. Cenné zkušenosti jsem si odnesl také z Centra dopravního výzkumu v Brně, kde jsem působil jako vedoucí sekce aplikovaných společenských věd v dopravě a řešil mnohé výzkumné úkoly, z nichž většina měla evropský rámec. S touto skutečností souvisí moje znalost věcné, právní i finanční problematiky evropské vědy.

Z širokého okruhu mých odborných zájmů je možná užitečné podtrhnout péči o město jako živý organismus, jehož ulice se nevylidní v okamžiku, kdy se zatáhnou rolety přečetných bank a pojišťoven a s tím také související otázky mobility, transportu a jeho dostupnosti. Mezi mými knižními publikacemi v češtině si například zaslouží pozornost „Mobilita, transport a dostupnost ve městě“ z roku 2010, „Problémy mobility stárnoucí populace“ z roku 2009 či „Sociologie v architektonické a urbanistické tvorbě“ z roku 2001.

Jednou z dominant mého odborného názoru se pak stále více stává ekologie, mnohotvárná příroda jako podmínka estetiky lidských sídel i pokračování života vůbec.

Působil jsem na vysokých školách a výzkumných institucích ve Švýcarsku, Velké Británii, Německu, Dánsku a Izraeli, kromě toho přednášel na univerzitách v Itálii, Francii, Portugalsku, Španělsku, USA, Mexiku, Austrálii, v Číně, Iránu, Thajsku a jinde. Výtečně jsem si vedl jako zástupce České republiky v několika prestižních odborných mezinárodních organizacích. Z tohoto výčtu mezinárodních aktivit vyplývá má osobní schopnost pohybu v cizím prostředí, ale zejména výjimečné jazykové znalosti, prohloubené pak dalšími pracovními pobyty v zahraničí.

V široké škále mých odborných zájmů se hlásí čím dál víc ke slovu doprava jako palčivý problém a současně jedna ze základních potřeb moderní společnosti. Kladu důraz na odborné a systematické řešení všech otázek, s nimiž se v praxi setkávám. Tato vlastnost funguje jako cenná „prevence“ před neuváženými a povrchními rozhodnutími, které pak logicky v krátkém čase vyžadují otevírání nových procesů a změn. V politickém jednání dávám jednoznačně přednost dohodě. Jsem toho názoru, že konfliktní atmosféra zbytečně pohlcuje cennou energii a navíc zanechává nepříjemnou pachuť napětí, které se může nečekaně projevit kdykoliv v budoucnu.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama