Petr DROZDÍK

V trpělivosti a harmonii je skutečná síla.
  • NEZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2014 23:41:35

Když politik před voliči mlčí.

Když politik před voliči mlčí.

V říjnu nás čekají volby do obecních zastupitelstev a senátu. Vyzkoušel jsem si, jak jednotliví kandidáti do obecního zastupitelstva reagují na dotazy svých potencionálních voličů a výsledek? Totální propadák a ignorace.

Pokud se někdo uchází o křeslo v zastupitelstvu města, měl by to podle mého názoru být člověk, který je komunikativní, přátelský, otevřený a především, umí naslouchat všem občanům města – tedy, nejen svým věrným voličům.

V srpnu jsem obeslal v rámci svého projektu eOrlová náhodně vybrané zástupce současných politických stran a hnutí, které „vládly“ v Orlové v minulém volebním období. Byly jim položeny zcela jednoduché, ale zásadní otázky. Ve svých odpovědích měli možnost shrnout svou předchozí práci, poukázat na své chyby a předložit návrhy, jak tyto nedostatky ale i jiné problémy ve svém městě v nadcházejícím volebním období „odstraní“.

Času měli dost, přesto však odpověděli pouze dva z 8 oslovených zastupitelů a to podotýkám, že pouze jeden z nich odpověděl na všechny otázky. 

Co je ale překvapivé?  Na tuto malou předvolební anketu nezareagoval ani jeden z těch, kteří mají vždy „plnou hubu“ či blog vztyčených ukazováčků či řádků jak ten či onen dělá to a tamto špatně. Žádný z oslovených nevyužil necenzurovaný prostor, ve kterém se mohli pochválit a zhodnotit tak nejen svou, ale i kolektivní práci, kterou pro město Orlová za celé volební období udělali. Žádné mantinely jsem zde nekladl, dal jsem tomu volný průběh, ať si každý z plna hrdla napíše, co uzná za vhodné.

Co si z takového chování můžeme vydedukovat?

Já si jejich ignoraci vykládám takto: „Milý občane, my kandidujeme do zastupitelstva a ty máš jeden jediný úkol – jít k volební urně a hodit tam „mě“ a „naši stranu“ a to bez zbytečných otázek, protože vše jsme dostatečně vysvětlili v našem volebním sloganu či několikabodovém volebním programu. Více, tě milý občane zajímat nemusí.“

Jenže vážení páni politici a dámy političky! Své voliče si nezískáte jen kulturními akcemi, kde rozdáte kupu jídla zdarma, pivo zdarma a vaše děti si mohou poskákat na nafukovacím hradu.  Pro mne jako občana je priorita komunikativnost, otevřenost a hlavně, zájem o občana ať už je jakýkoliv. Který jiný politik by měl zastupovat své občany ve městě lépe než ten, který jim naslouchá a reaguje na jejich potřeby.

Inu pokoušel jsem své štěstí dál a oslovil jsem nové politické strany a hnutí, které se v letošních volbách do zastupitelstva města Orlová ucházejí o křeslo poprvé. Byl jsem přesvědčen, že když „zajeté“ politické strany opovrhují touto „bezvýznamnou“ anketou, kterou si přečte minimálně 400 lidí, tak že toho využijí alespoň ty nové.

Bohužel, ani zde jsem nepořídil. Z 5 ti dotazovaných jsme obdrželi opět jen dvě odpovědi. Svůj zájem projevil pan Vladislav Szkandera z KDU-ČSL, která jde do letošních komunálních voleb s podporou Nezávislých a pan Petr Stuchlík za politické hnutí Změna pro Orlovou.

Snažil jsem se oslovit převážně lídry jednotlivých kandidátek, jenže ne u všech byl kontaktní email přímo na dotyčnou osobu, takže v některých případech jsem email musel adresovat přímo do oblastní kanceláře. 

Co mne ale zarazilo? Když jsem procházel jednotlivé kandidátky tak jsem si všiml, že ani jeden z kandidátů za Úsvit přímé demokracie není členem strany, za kterou kandiduje. Všichni a to včetně lídra kandidátky, paní Mgr. Zoji Chramostové jsou uvedeni jako „bez politické příslušnosti“. Nevím, zkuste mne opravit, ale já osobně bych očekával, že na kandidátce bude minimálně členem strany samotný lídr, nebo snad ani on není přesvědčen o zázemí strany, za kterou kandiduje? A své rozhodnutí vstoupit do strany si nechává až na dobu, kdy bude známo, zda se dostal či nedostal do zastupitelstva města?

A slovo na závěr? Mám takové smíšené pocity, a troufám si říci, že volby do zastupitelstva města Orlová budou letos opravdu hodně zajímavé. 

Milí občané, přátelé a kolegové, než půjdete k volbám, dobře si rozmyslete komu dáte svůj hlas. Myslím, že výše uvedená anketa je takové malá nápověda díky které si můžete udělat o svých politicích obrázek.


DROZDÍK Petr
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Drozdík-Petr/567335770040353 
Blog iDNES: http://drozdik.blog.idnes.cz/
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama