prof. Mudr. Miloš Janeček, CSc.

Lídr hnutí senioři 21 pro JmKraj
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2014 10:20:30

Konkurzy v ČR aneb Na co pštrosa?

Konkurzy v ČR aneb Na co pštrosa?

Jak to chodí v ČR při obsazování postů ředitelů nemocnic přímo řízených ministerstvem zdravotnictví? A nejen jich?

 

Ministr zdravotnictví je ze zákona povinen vypisovat konkurzní řízení na jím přímo řízené organizace.

Bohužel pro řadu ministrů to byl jen cár papíru, který přece není třeba brát vážně. A tak ministr Julínek jmenoval do funkce ředitele FN u sv. Anny pana dr. Krause, potom ho převedl do bohunické FN Brno. Z té odešel ing. Koška, který si výběrové řízení sám vynutil.

Mezi tím také byl asi týden dr. Kraus ředitelem Úrazové nemocnice v Brně, když se ji pokoušeli s ministrem Julínkem zničit. A tak jeden a tentýž člověk převáděl majetek z ÚN Brno do FN  Brno a vše podepisoval jako ředitel obou institucí. A zdravotníci jen zírali. Spory o majetek se snad táhnou dodnes.

Skupina senátorů napříč politickým spektrem, lékařů i právníků, opakovaně upozornila ministra Hegera písemnou formou, že nepostupuje podle zákona. Ale ani on na nic nereagoval, prostě „mrtvý brouk“.

Dále nastalo přechodné období za ministra Holcáta a akutní nutnost řešení problému nemocnice u sv. Anny a centra ICRC v Brně. I v tomto případě byl opět jmenován ředitelem vážně ohrožené nemocnice s miliardovým dluhem dr. Čekal. V té době totiž po „útěku“ ředitele Košky řídil obě velké fakultní nemocnice dr. Kraus. Vláda padla, kolo dějin se pootočilo a přišla „konečně ta pravá spravedlivá česká trojkoalice ČSSD, ANO, KDU-ČSL“. Ačkoliv byl pan ministr financí Babiš o ekonomické problematice podrobně informován, posadila vláda do čela ministerstva zdravotnictví dr. Němečka (ČSSD), který je sice opředen podivnými nákupy za řadu let ve vedení FN Ostrava, ale to přece nevadí, však „když vládneme tak se to nějak zařídí“.

Problematika konkurzů se tak opět odsunula na vedlejší kolej, u sv. Anny je dále pověřený ředitel dr. Pavlík (který však ministra k vypsání konkurzu sám opakovaně vyzval) a dr. Kraus vládne v klidu a pohodě dále ve FN Brno. Na co konkurzy a zákony, kamarádství především, všichni lidé bratry jsou, alespoň v Brně.

A tak se nejprve trochu nahání i ředitel na Homolce Šetlík, potom se vypíše konkurz kam, se on chce také přihlásit, ale najednou sám rezignuje s tím, že se vrací k medicíně. Jak překvapivé po tom tlaku, co asi musel snášet. Výběrové řízení na ředitele na Homolce je zrušeno a novým ředitelem je jmenován vrcholový manažer Ivan Oliva, který pracoval ve farmaceutickém průmyslu, petrochemii a nyní v polymerech. Se zdravotnictvím a vedením prestižního ústavu, jakým nemocnice na Homolce zcela jistě je, si prý dobře poradí a lékařské zkušenosti nepotřebuje! Odkud se vynořil, se veřejnost nedozví, ale pan ministr Němeček v tisku prohlásil, že mu byl doporučen „okruhem důvěryhodných lidí“. Kdo jsou ti lidé, se však už nezmiňuje.

A tak si kladu otázku, kdy už konečně skončí obsazování významných funkcí jen kamarády, kdy se místa přestanou rozdávat jako trafiky a nastoupí skuteční odborníci? Čímž nesnižuji kvalitu pana Olivy. Kdyby vyhrál nestranné výběrové řízení, neřekl bych ani slovo.

Stejně tak se mohou stávající ředitelé brněnských, ale i jiných nemocnic a ústavů přímo řízených ministrem zdravotnictví, do konkurzů přihlásit. Pokud předloží jasné a transparentní představy o rozvoji těchto zařízení, nikdo jim v dalším vedení jistě bránit nebude.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama