PhDr. Walter Bartoš, Ph.D., MBA

místostarosta města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2014 23:25:26

Prosadíme spravedlivý a adresný model odpadového hospodářství

Prosadíme spravedlivý a adresný model odpadového hospodářství

Chceme motivovat občany k třídění odpadu. Těm, kteří tak budou činit, snížíme poplatek za odpad.

Občanská demokratická strana vždy vycházela ze zásady, že politika je založena na občanském principu, který nahlíží na všechny občany z pohledu rovných příležitostí a že ani jednotlivci ani žádné skupiny nemají být zvýhodňovány. Vedle toho jsme vždy zdůrazňovali prostor pro osobní aktivitu a motivaci jednotlivce..

Tato filosofie se kromě jiného odráží také v námi navrhovaném modelu odpadového hospodářství pro město Strážnici. Nechceme populisticky odpouštět poplatky za odpad důchodcům od 65 let či dětem do 7 let tak, jak to navrhují některé jiné subjekty, poněvadž by to vytvářelo kategorie zvýhodňující jenom někoho a zhoršující podmínky druhým. Představa, že 64letý důchodce musí platit, zatímco o rok starší senior již ne (analogicky je to i u dětí), vytváří mezi občany neodůvodnitelné a neospravedlnitelné rozdíly, vytváří orwellovské vzorce privilegovaných skupin a těch druhých.

Našim cílem je spravedlivě přistupovat ke všem stejně. V tomto případě chceme plošně snížit poplatek každému, kdo bude třídit odpad. Je to předvídatelný, spravedlivý a sociálně únosný systém motivují občany i k šetrnému vztahu vůči životnímu prostředí. Zavedení čárových kódů a vážení popelnic bude znamenat, že každý občan zaplatí pouze za ten odpad, který skutečně vyprodukoval. V kombinaci s tříděním se to samozřejmě musí odrazit v celkově menším množství odpadu v popelnici a tím pádem i částka zaplacená za odpad bude nižší než dosud. Tento model v daleko spravedlivější míře zohlední i například občany kritizovaný stav, kdy za lidi dlouhodobě pobývající v zahraničí musí jejich rodina platit poplatek za odpad, přestože žádný odpad ve skutečnosti neprodukují. Zásadní úkol města v daném systému bude spočívat ve vytvoření velmi kvalitních podmínek pro třídění odpadu v co největší míře. Že to předpokládá v rámci toho kapacitně výrazněji rozšířit i bioodpadovou sféru, je zřejmá záležitost. Někteří občané v debatách vyjádřili obavu z toho, že by se někdo mohl vyhýbat placení poplatku ukládáním odpadu na tzv. černé skládky. V takových případech má město k dispozici účinné zákonné prostředky, aby se s tímto nešvarem vyrovnalo. Může v této souvislosti využít ustanovení stavebního zákona, zákona o odpadech, zákona o ochraně přírody a krajiny a na tyto eventuality myslí i zákon č. 40/2009 Sb. (Trestní zákoník). Podle trestního práva lze na založení černé skládky nazírat jako na jednání podle ustanovení § 293 respektive 294, za což hrozí až tři roky odnětí svobody nebo zákaz činnosti. To jsou dostatečné brzdy vůči možnému zneužití námi předkládaného modelu.

Summa summarum naše představa o odpadovém hospodářství ve Strážnici umožní plošně snížit občanům poplatky za odpad a navíc bude v daleko větší míře chránit prostředí, ve kterém žijí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama