Petr DROZDÍK

V trpělivosti a harmonii je skutečná síla.
  • NEZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2014 19:58:25

Občané Orlové ukázali, že o změnu opravdu (ne)stojí.

Občané Orlové ukázali, že o změnu opravdu (ne)stojí.

Volby do zastupitelstva města Orlová se sekaly s rekordně nízkou účastí. Účast pouhých 22,85% voličů dává rozporuplné názory na to, zda vůbec ještě někdo bere to co se děje ve městě Orlová vážně.

Jako člen volební komise mám daleko lepší pohled na volby jako takové – poznávám především lidi, nejen u volební komise, ale především voliče. Každý z nich vám o sobě něco napoví. Podle způsobu chování se dá vydedukovat, zda má ten či onen volič vůbec šajnu o tom, O CO KONKRÉTNĚ V TĚCH VOLBÁCH JDE.

Jeden už má hlasovací lístky připraveny, prokáže se občankou, jde za plentu a v úřední obálce vhodí lístek do volební urny – už ví, co chce, možná to měl i promyšleno, přečetl si program jednotlivých kandidátů.

Druhá skupinka voličů hlasovací lístky nemá, buď jim nepřišly, nebo je zapomněli doma, své rozhodnutí si nechávají za plentou. Někteří tam jsou jen chviličku, někteří o něco déle a je vidět, že přemýšlí a ještě pročítají volební lístky. Volí snad na poslední chvíli? Pokud ano, podle čeho se rozhodují? Je to TIP? Nebo dá hlas jen svému známému?

A pak je tady poslední skupinka a to jsou voliči, kteří vůbec, ale vůbec nemají šajnu o tom, proč ve volební místnosti jsou. Jdou totiž „splnit misi“. Misi, za kterou dostali nějakou tu stovku do kapsy. Takové voliče poznáte na první pohled. Přijdou do volební místnosti a koukají na vás jako tele na nová vrata. Nemají ani lístky, pátrají po kapsách po občance a ujišťují se, že dělají vše správně – že zaškrtli číslo, které měli.

O letošních volbách do zastupitelstva takoví voliči patřili číslu 10 – Strana práv občanů. A jak to vím? Byly to skupinky a vůbec se netajili se tím, co jim bylo „doporučeno“. Odcházejí spokojeně, protože „misi splnili“.

Ve volebním okrsku 7 a 8 musela nakonec zasahovat i městská policie, jeden z místních voličů se domáhal svého práva volit víc, než bylo obvyklé. A to i přes to, že mu bylo sděleno, že zde volit nemůže, že spadá pod jiný volební okrsek. S tím se ale volič nedokázal smířit a trval si na svém. Po zbytek voleb pak policie v blízkosti volební místnosti hlídkovala, aby zabránila novému incidentu. Hledali také vozidlo, jehož posádka dávala inkriminované skupině voličů pokyny – jak volit. Zda jej našla, to nevím.

Kladu si otázku: „Co takový volič může od strany, která kupčí s hlasy očekávat?“ Férové jednání? Ten kdo podvádí, bude podvádět dál!

Když pak došlo ke sčítání hlasů, člověku zůstal v mnohých případech i rozum stát. Pochopím, že lidé volili podle sympatií, podle toho koho znají a komu důvěřují. Co mi ale nejde do hlavy, je to, jak může někdo preferenčně volit část kandidátů z KSČM, část z ČSSD a poslední várku zaškrtne, hnutí Volím Orlovou? Někomu to přišlo jako vtip a mohl by se domnívat, že si volič prostě z kandidátů vystřelil. Stejně tak jako v případě zaškrtnutí všech kandidátů na posledním místě u každé strany. Každopádně to ale postrádá veškerou logiku i smysl volby. Může za to snad neznalost místní politiky? Programu jednotlivých politických stran? Nebo je volič opravdu tak naivní a domnívá se, že si tito „kamarádi“, kterým dal svůj hlas, podají ruce a domluví se?

Jak jsem již poznamenal, účast ve volbách byla katastrofální, pouhých 22,85% voličů se nějakým způsobem přišlo vyjádřit k současné situaci v Orlové. Vyhráli komunisté, kteří si oproti roku 2010 polepšili o jeden mandát. Naopak ČSSD o jeden mandát přišla a ODS se propadla o téměř 3% což znamená, že se do zastupitelstva nedostala. Se ztrátou voličů se také letos setkalo i hnutí Volím Orlovou, kteří si v zastupitelstvu nyní drží jen 3 křesla. Naopak hnutí Město lidem pod vedením Waldemara Danělišyna skončilo jako ODS – bez mandátu.

Velkým překvapením byla kandidatura hnutí Změna pro Orlovou pod vedením Petra Stuchlíka. Hnutí, které kandidovalo poprvé však i přes to, že neobsadilo ani jeden mandát, zaznamenalo slušný výsledek – bylo to o fous a myslím, že za to, klobouk dolů.

Otevírá se nám ale otázka, co dál?

Hnutí ANO, které obsadilo 8 mandátů v zastupitelstvu jako komunisté, nebude mít lehké spaní. Se svými prioritami bude hledat svého partnera jen velmi těžko. Hnutí ANO je posedlé svými kontrolami a audity, které bude chtít v Orlové jistě aplikovat – což je samozřejmě víc než dobře a všichni moc dobře víme proč. Jenže mám vážné obavy, že vítězní komunisté spolu se sociálními demokraty těmto praktikám moc nakloněni nebudou – půjde totiž o hodně a kauza kolem tunelované městské společnosti SMO je opravdu velké sousto, které vzhledem k výsledkům voleb polknout jen tak nepůjde.

Já pevně věřím a doufám, že kauzy kolem špatného hospodaření města nakonec budou vyřešeny a že se všichni občané města Orlová brzy dozví jména všech, kteří na těchto sviňárnách měli podíl. Žádné zametání po koberec, ale pěkně na stůl by se měly vyložit karty všech hráčů.

Vyjednávání ale může skončit i obdobnou situací jako v Olomouci, kdy i přes výhru hnutí ANO se ostatní strany dohodly, že pro společnou koalici je ANO nežádoucí. V tomto případě by mohli vládnout komunisté spolu s ČSSD a podporou buď lidovců, hnutí Volím Orlovou nebo Nezávislých. Osobně jsem zvědav, jak se nám to v zastupitelstvu nakonec poskládá.

Já osobně jsem s výsledkem velmi zklamán. Fandil jsem osobně menším stranám. A to hnutí Změna pro Orlovou a hnutí Volím Orlovou, jelikož mne současná politická scéna za tu dobu co v Orlové bydlím, velmi zklamala.
Velmi mne trápí nezájem občanů, neochota měnit město k lepšímu, nezájem o politiku. Lidé podle mého názoru špatně chápou jaké důsledky jejich (ne)zájem může mít, necítí se být politikou ovlivňováni, necítí, že je součástí jejich každodenního života a že takové parkování, rekonstrukce náměstí, oprava letního koupaliště, cena služeb, které každý den nakupují či chodník po kterém vozí kočárek – to vše a mnohé další závisí jen na nich. A pokud si toto lidé neuvědomí, zůstaneme až do smrti u silných slov v hospodách.

Mám obavy, že pokud nově zvolení politici neukáží občanům něco pozitivního, pokud výsledky jejich práce nebudou znát. Tak bude volební účast za dalších 5 let ještě menší.

A co závěrem? Napadá mne jedno. Češi nejsou nakloněni změnám, bojí se jí, a mají tendenci dávat šance opět těm starým tvářím v domnění, že se už ze svých minulých chyb poučili a když zjistí že ne, dají zase v dalších volbách hlas těm druhým. A tak se to točí dokola.

Proč ale lidé nevěří novým uskupením? Sousedům, známým, kteří se rozhodli že dají hlavy dohromady a budou dělat věci jinak? Obávají se nedostatku zkušeností? Vždyť budoucnost je především o nových nápadech, nových myšlenkách a systémech. Pokud budeme stále setrvávat u těch dosavadních politických uskupení, nikdy se změny nedočkáme, protože si budou myslet, že to co dělají je správné a že až udělají jakoukoliv botu - bude jim odpuštěno.


DROZDÍK Petr
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Drozdík-Petr/567335770040353 
Blog iDNES: http://drozdik.blog.idnes.cz/
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama