ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.10.2014 15:26:56

Kraj chce odkoupit přerovský zámek od Českého rozhlasu

 Kraj chce odkoupit přerovský zámek od Českého rozhlasu

Středočeští radní odsouhlasili v pondělí 20. října 2014 záměr na odkoupení zámku v Přerově nad Labem od Českého rozhlasu.

Hejtmana kraje Miloše Peteru pověřili jednáním o možném převodu zámku s Petrem Duhanem, generálním ředitelem Českého rozhlasu. Po pěti letech se tak stává tento záměr znovu aktuální.

 Středočeský kraj usiluje o získání přerovského zámku do svého vlastnictví od roku 2009. Tehdy kraj oslovil Český rozhlas s žádostí o převod, ale k dohodě nedošlo. V roce 2012 Český rozhlas inzeroval prodej zámku za 18 miliónů korun. Následný prodej do soukromých rukou byl ale zastaven. „Poslední pokus o získání zámku do vlastnictví kraje byl z naší strany učiněn v roce 2013, kdy jsme navrhli generálnímu řediteli Českého rozhlasu pokračovat v jednáních. Ani to však nevedlo k závěru. Hrozilo, že by Českobratrská církev evangelická mohla uplatnit případné restituční nároky a jednání proto byla přerušena,“ uvedl hejtman Miloš Petera. K uplatnění restitučních nároků Českobratrské církve evangelické nakonec nedošlo a nyní se již prodejní cena zámku pohybuje kolem 20 miliónů korun.

 Radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek vidí výhody koupě přerovského zámku pro kraj v tom, že dojde k unikátnímu propojení prezentace venkovského a šlechtického způsobu života. Zámek totiž sousedí s Polabským národopisným muzeem Přerov nad Labem, skanzenem lidových staveb.

 „Zámek byl po staletí součástí brandýského panství. Sídlila na něm vrchnostenská správa a čas od času některý z příslušníků vládnoucího habsburského rodu. Jeden z nich, princ Ludvík Salvátor Toskánský, sehrál významnou roli při vzniku nejstaršího muzea v přírodě ve střední Evropě – a tím je právě dnešní Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem,“ řekl radní Zdeněk Štefek, kterého Rada kraje pověřila k jednání s reprezentací obce Přerov nad Labem o možnostech spolupráce na využití zámku. Rozpracováním koncepce využití celého areálu zámku zároveň pověřili ředitele Polabského muzea v Poděbradech Jana Vindušku.

„Podaří-li se nám prodej i představu kraje o propojení zámku s národopisným muzeem uvést do života, pak do Přerova nad Labem jistě zavítá i řada nových návštěvníků. A projekt tak přispěje ke zvýšení počtu turistů v našem kraji,“ uzavřel hejtman.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama