ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.10.2014 15:34:09

Středočeský kraj vítá pořízení územní studie pro Brdy

Středočeský kraj vítá pořízení územní studie pro Brdy

Rada Středočeského kraje na jednání dne 20. října 2014 schválila pořízení územní studie pro Brdy za předpokladu, že tato studie bude pořizována i hrazena z prostředků Ministerstva pro místní rozvoj ČR (MMR).

„Ministerstvo nám oznámilo, že má zájem pro Brdy zpracovat územní studii. MMR jako nadřízený správní orgán Krajského úřadu Středočeského kraje na úseku územního plánování má ve své kompetenci zpracovat území studii týkající se území kraje i bez jeho účasti. Zapojení kraje do pořízení územní studie pro Brdy bude naší výhodou, neboť budeme moci uplatňovat své poznatky,“ vysvětlil středočeský hejtman Miloš Petera.

Územní studie je podle platné legislativy odborným podkladem, který je právně nezávazný. Na rozdíl od závazné územně plánovací dokumentace, jímž jsou na území kraje Zásady územního rozvoje Středočeského kraje schválené zastupiteli v roce 2012.

„Území Brd bylo po dlouhou dobu specificky využívanou oblastí. Je zde vojenský újezd, téměř sto let zde cvičí vojáci. O hospodářské využití prostoru se starají Vojenské lesy a statky. Až dosud nebylo území z hlediska plánovací činnosti nijak řešeno,“ doplnil Marek Semerád, náměstek středočeského hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Územní studii lze využít například pro prověření a posouzení následujících oblastí:

 - územní podmínky ochrany hodnot území při řešení střetů zájmů (např. rekreace se zájmy ochrany přírody),

- umístění dopravních systémů nebo technické infrastruktury,

- umístění územního systému ekologické stability,

- řešení vybraných problémů urbanistické koncepce (uspořádání zastavitelných ploch, dopravního řešení, technické infrastruktury, umístění občanské vybavenosti, zeleně).

„Území středních Brd, které nyní využívají vojáci a které by podle záměru Ministerstva obrany ČR mělo být jako vojenský prostor zrušeno, představuje jednu z nejzachovalejších oblastí přírody nejen ve středních Čechách, ale i v celé Evropě. Obrovský význam mají Brdy také jako zásobárna kvalitní pitné vody. Je v zájmu kraje, aby Brdy i dál zůstaly oázou čisté přírody a současně, abychom území uměli smysluplně využít. Vypracování územní studie je prvním krokem k tomuto cíli,“ doplnil hejtman Miloš Petera. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama