MUDr. Vít Ulrych

místopředseda Kontrolního výboru města Pardubice
  • KDU-ČSL
  • Pardubice
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2014 19:04:26

Naše pardubická nemocnice není špatná

Naše pardubická nemocnice není špatná

V minulém týdnu Andrej Babiš v rozhovoru s Danielou Drtinovou jen tak mimochodem konstatoval, že nemocnice v Pardubicích má špatnou pověst, protože mu to někdo řekl na Velké pardubické.

 Jako zaměstnanec této nemocnice, ale i jako občan Pardubického kraje, si dovoluji s tímto výrokem silně nesouhlasit. Je zde řada špičkových oddělení, která dělají medicínu na vysoké úrovni nejen ve srovnání s blízkou Fakultní nemocnicí v Hradci Králové, ale i v celorepublikovém měřítku. Lze zmínit například ortopedické oddělení, chirurgickou kliniku, ale i kardiologii. Já sám jsem pyšný na naše onkologické centrum. Nic na tom nemění ani fakt, že se na péči o pacienty posledních dvou oddělení podílejí i soukromé firmy působící v areálu pardubické nemocnice.

Pro MF Dnes ministr Babiš vysvětluje, proč má nemocnice údajně špatnou pověst. Vyčítá jí pronájem rentabilních provozů. Je ale otázkou, zda by zde ještě vůbec v současné době existovala onkologie a invazivní kardiologie, pokud by soukromníci do těchto oborů neinvestovali stamiliony, protože na začátku tohoto tisíciletí tehdejší vedení kraje a nemocnice peníze nemělo. S některými výroky pana ministra lze i souhlasit – střídali se ředitelé různé úrovně. Myslím, že za posledních několik let se ale odvedl velký kus práce, který postupně vede ke snižování ztrátovosti nemocnice. K tomu jistě nyní pomáhá i Babišem zmiňovaná nová úhradová vyhláška, ale myslím, že zásluhu má i kvalitnější management a podpora vedení Pardubického kraje. Konečně po letech totiž dochází i ke zvyšování investic do krajského zdravotnictví.

Samozřejmě je špatné, když nemocnici opouštějí lékaři, ale to je problém celorepublikový a od toho je pan Babiš ve vládě vicepremiérem a ministrem financí, aby zlepšil financování zdravotnictví. Může splnit za minulou vládu slib daný memorandem o navýšení platů, které nedodržel ministr Heger. Andrej Babiš stále nazývá české zdravotnictví černou dírou. V roce 2010 výdaje na zdravotnictví v ČR byly 7,5 % HDP, průměr v zemích OECD byl 9,5 %, v Německu 11,6 % a v USA dokonce 17,6 % při nesrovnatelně vyšším HDP. Přitom v řadě oborů je péče o naše pacienty na srovnatelné nebo dokonce i vyšší úrovni. Je to vykoupeno nízkých finančním ohodnocením zaměstnanců.

Věřím, že nastává i čas, aby se navýšení platů dočkali i zaměstnanci nejen nemocnice v Pardubicích, ale v celém Pardubickém kraji, protože chápu, že někteří už mají slibů dost. Andrej Babiš může svým působením ve vládě zajistit adekvátní finanční ohodnocení zaměstnanců ve všech typech nemocnic, kteří pak nebudou muset odcházet do zahraničí nebo do jiných pracovních oborů.

Těší mě, že se pardubického zdravotnictví zastává hejtman Netolický (ČSSD), ale i poslanec Kolovratník (ANO). Panu Babišovi doporučuji účast nejen na vyhlášených pardubických sportovních kláních, ale i návštěvu naší nemocnice. Snad se nám všem podaří pana ministra přesvědčit, že názor „jedna paní povídala“ o špatné pověsti pardubické nemocnice není pravdivý. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama