Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2014 16:14:00

Komise, rozpočet i Cena za svobodné myšlení

Komise, rozpočet i Cena za svobodné myšlení

Projednáno ve Štrasburku 20. – 23. října.

 Poslaneckou zelenou získala nová Evropské komise Jean-Clauda Junckera. Evropský parlament hlasoval proti škrtům v rozpočtu EU na rok 2015, navrženým vládami členských zemí EU, aby zachoval výdaje na růst a zaměstnanost. Poslanci prodloužili bezcelní přístup ukrajinského zboží na trh EU a odsoudili násilí páchané bojovníky islámského státu. Vítězem letošní Sacharovovy ceny se stal Denis Mukwege z Demokratické republiky Kongo, který upozornil na situaci obětí válečných znásilnění.

Evropský parlament zvolil novou Evropskou komisi

Poslanci schválili nové kolegium sedmadvaceti komisařů, které představil zvolený předseda Komise Jean-Claude Juncker. Pro novou Komisi hlasovalo 423 poslanců, 209 bylo proti a 67 se zdrželo hlasování. Evžen Tošenovský tuto Komisi nepodpořil. Jak uvedl, EU se potřebuje reformovat a ne podléhat iluzi stále hlubší federalizace, kterou šéf EK prosazuje, personální obsazení je velmi nevyrovnané a program Komise v naprostém rozporu se zájmy ČR. Novou Komisi nyní musí formálně potvrdit hlavy států a vlád EU. Následně se bude moci 1. listopadu ujmout funkcí na pětileté funkční období.

Rozpočet 2015: EP žádá vyrovnané účty a více investic do růstu a zaměstnanosti

Členské státy EU musí své politické závazky podpořit dostatečnými prostředky na oživení růstu, tvorbu pracovních míst, podporu výzkumu a vývoje. EU také musí mít prostředky pro své zahraničněpolitické úkoly, uvedli poslanci při schvalování návrhu rozpočtu na příští rok. „Velmi jsem uvítal, že Evropský parlament za mé podpory vrátil do původně navržené výše rozpočet pro vědu, výzkum a evropské projekty v rámci vesmírné politiky, tedy z mého pohledu klíčové oblasti s velkým potenciálem hospodářského růstu. Bohužel celkově schvalovaný balík zahrnuje i řadu nadbytečných výdajů, které k unijnímu růstu nepřispějí, spíše ho budou blokovat. Dát ano mi dělalo potíže, celkový rozpočet EU jsem se rozhodl nepodpořit,“ vysvětlil své hlasování Evžen Tošenovský. Poslanci rovněž uvedli, že dohoda na dodatečných prostředcích pro rok 2014 je pro Parlament podmínkou dohody s Radou na rozpočtu na příští rok. EP navýšil prostředky na závazky na 146,380.9 milionů EUR a prostředky na platby na 146.416,5 milionů EUR na rok 2015. Svou pozici Parlament schválil poměrem hlasů 464 pro: 186 proti: 46 zdrželo se hlasování.

Evropský semestr potřebuje lepší provádění a větší demokratickou kontrolu, říkají poslanci

Evropský semestr má zajistit, aby členské státy EU v jeho rámci koordinovaly své hospodářské politiky tak, aby vytvořily základ pro růst, zaměstnanost a vyrovnané rozpočty. Poslanci během debaty upozornili, že doporučení evropského semestru je nutné lépe převádět do praxe a že vytváření těchto doporučení musí zahrnovat více demokratické kontroly.

Poslanci prodloužili bezcelní přístup ukrajinského zboží na trh EU

Ve čtvrtek Parlament schválil plány, které poskytnou ukrajinskému zboží bezcelní přístup na trhy EU do konce roku 2015. Poslanci tak prodloužili uplatňování jednostranných obchodních opatření, která EU letos zavedla na podporu ukrajinské ekonomiky.

Cena za svobodu myšlení putuje do Afriky

Vítězem Sacharovovy ceny za svobodu myšlení za rok 2014 se stal gynekolog Denis Mukwege z Demokratické republiky Kongo. Rozhodli o tom předsedové parlamentních politických skupin společně s předsedou Evropského parlamentu. Dr Mukwege se zabývá ošetřováním obětí znásilnění ve své domovské zemi. Cena mu bude slavnostně předána 26. listopadu ve Štrasburku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama