Tomáš Jarolím

Všude samý názor a intelekt. Chtělo by to moudrost a odvahu
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2014 9:35:06

KOALICE: ODS - ČSSD - KSČM - PRO SPORT A ZDRAVÍ TEPLICE ?

KOALICE: ODS - ČSSD - KSČM - PRO SPORT A ZDRAVÍ TEPLICE ?

V médiích se objevila spekulace, vyvolaná primátorem Kuberou, že nová koalice v Teplicích je již hotová, a to za účasti ODS, ČSSD a TOP09. Nicméně pravda je trochu někde jinde.

Neexistuje totiž žádný dokument, respektive koaliční smlouva, o této spolupráci. Má to pragmatický důvod, neboť toto spojení dává dohromady jen 13 zastupitelů, a to není většina v teplickém zastupitelstvu. Dokument o koalici by byl tedy jen papír bez podstaty. Tou musí být většina v zastupitelstvu a tedy 14 hlasů. Je veřejným tajemstvím, že takovéto koaliční spojení musí být založeno na podpoře hlasu, nebo hlasů odjinud. Takovým hlasem jsou tři hlasy KSČM a také jediný hlas pana Kasala, zastupitele za Pro sport a zdraví – Teplice, které ovládá Petr Benda. Petr Benda, který je označován za kmotra teplické politické scény. Byl mimo jiné „pouličním směnárníkem“ a posléze dlouholetým předsedou ČSSD v Teplicích. Tam dovedl do členské základny desítky svých „příznivců“. Byl dokonce krajským předsedou ČSSD. Kam tedy sahá jeho dnešní moc v Teplické ČSSD? Předpokládalo se sice, že si většinu svých věrných odvedl do nového angažmá v LEV21 přítele Jiřího Paroubka, včetně pana Kasala, ale stalo se tak opravdu? Je teplická ČSSD prostá od vazeb na Petra Bendu? 

Je dnešní neochota třech zastupitelů za ČSSD jednat o jiné koalici než s Kuberou, a tedy s Bendovo Kasalem, ukázka toho, že nehájí ani tak barvy své strany a zájmů města, ale hájí zájmy pana Petra Bendy? Ona totiž tato varianta menšinové vlády za podpory pana Kasala, mimochodem nejen kolegy pana Bendy z LEV21, ale také zaměstnance největšího teplického developera pana Třešňáka, není jedinou možnou koaliční variantou. Tou další je možná koalice Volba pro! Teplice, ANO, ČSSD a TOP09, která by měla většinu patnácti hlasů. Toto složení se také sešlo ihned po volbách, ale bylo patrné, že ze strany většiny vyjednávacího týmů za ČSSD je to jen nutné zlo domluvené někým jiným.

Podle předvolebních debat se dá předpokládat, že varianta spojení ODS, ČSSD a Sportovců byla domluvena dávno dopředu. V těchto debatách také zazněla zajímavá věta od pana Kubery „jaká vlastně opozice, když všichni hlasují s námi“. To v případě staronových zastupitelů za ČSSD platí doslova, pokud se člověk podívá na statistiku hlasování za poslední čtyři roky. Další nezajímavou otázkou je, proč by měl pan Kasal podporovat toto spojení? Odpověď přináší opět sám primátor Kubera, který na koaličních jednáních prezentuje svůj návrh, „aby předsedou Finančního výboru byl pan Kasal“. Pravda je, že by také nešlo o žádné nové spojení mezi ODS a ČSSD. To už tu v jednom volebním období bylo a tehdy náměstka primátora za ODS Kubery dělal za ČSSD právě Petr Benda.

Vraťme se však k veřejně deklarované koalici ODS, ČSSD a TOP09. Má totiž zásadní trhlinu v pravdivosti a tou je TOP09. Její předseda Petr Měsíc byl z mnoha stran, včetně té naší, atakován, že se do podobné tendenční koalice pustil. Bohužel , nešťastně, nijak tento výrok z úst Jaroslava Kubery nerozporoval. Mohu tedy ocitovat písemnou reakci Petra Měsíce. „Já už opravdu nemám sílu každému vysvětlovat zvlášť, že do žádné koalice nejdu a už vůbec ne do menšinové vlády s podporou KSČM a Sportovců. Říkám … naprosto zodpovědně, že do koalice s ODS nejdu, Kuberu nepodpořím, s komunisty už vůbec a se Sportem také ne. Nic jsem nikde nepodepsal, k ničemu jsem se nezavázal a ani nezavážu. Už opravdu nevím, jak to vysvětlit. Trápí mě ta hysterie, která se okolo naprosto neopodstatněně vyvolala“. Je dobře, že Petr Měsíc svůj postoj takto vysvětlil a nenechává prostor pro spekulace.

Pak tedy vyvstává otázka, lhal primátor Kubera o nové koalici? Bezesporu nemluvil pravdu i v tom případě, když TOP09 a ČSSD tvrdil, že bude mít podporu konkrétních lidí z Volby pro! Teplice, které následně jmenoval. Ještě tentýž den se ukázalo, že to není pravda. Prvotně to však ukazuje na určitou bezradnost a také to, že tato koalice pokud by stála na lži a podpoře KSČM, či pana Kasala je na velice vratkých nohách, které ohrožují nejen stabilitu této koalice, ale celého města. Tomu by odpovídala i možná menšinová koalice ODS a ČSSD za tiché podpory tří hlasů KSČM a jednoho hlasu Pro sport a zdraví Teplice vzešlé z tajného hlasování. Měla by jen jediný cíl, udržet Jaroslava Kuberu na postu primátora ve volebním období, kdy se bude podepisovat nová smlouva o Dopravní obslužnosti, další o komunálním odpadu, bude se v něm řešit Šanovská věž a v neposlední řadě zimní stadion za 135 milionů spolu s možností plaveckého areálu v prostorách ruiny zimního stadionu, jak ukazovala studie arch. Sedláčka. To v důsledku znamená rozdělování uložených stamilionů za prodeje nemovitostí města.
Tomáš Jarolím

Fotografie je z doby, kdy náměstka primátora Kubery (vpravo), dělal tehdejší předseda ČSSD v Teplicích Petr Benda (vlevo).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama