Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2014 19:02:00

Chci zastavit úpadek regionu v okolí Želivky

Chci zastavit úpadek regionu v okolí Želivky

Europoslanec Tomáš Zdechovský uspořádal v pátek 7. listopadu v Kožlí na Havlíčkobrodsku, odkud pochází, jednání ohledně možností rozvoje regionu v okolí Želivky, kterému se říká vnitřní periferie, nebo rovněž druhé Sudety.

 "Přehrada je tu čtyřicet let a za tu dobu už od začátku a za různých vlád se tu slibovalo, co se pro obyvatele udělá, ale zůstalo jen u slibů. Například jediný most, který spojuje oblast s dálnicí, je dlouhodobě v havarijním stavu a má omezenou tonáž. Už několik let je sice hotový projekt a vydáno stavební povolení, ale most přesto chátrá dál," upozornil Zdechovský.

"Těžká nákladní vozidla proto musejí oblast objíždět desítky kilometrů, což mimo jiné prodražuje stavby," zdůraznil starosta Kožlí Václav Husák. Právě i kvůli chybějící infrastruktuře oblast trpí nedostatkem pracovních míst a vylidňováním.

Jednání budou pokračovat, shodli se zástupci ministerstev i starostové

Na prvním z chystané řady setkání, kterého se zúčastnili zástupci Úřadu vlády, Ministerstva zemědělství, Povodí Vltavy, kraje Vysočina a Středočeského kraje, starostové okolních obcí a další instituce, pojmenoval europoslanec hlavní problémy a stanovil priority, které by rozsáhlému území a jejím obyvatelům pomohly kompenzovat omezení.

Vodárenské nádrž Švihov na Želivce zásobuje pitnou vodou víc než osminu obyvatel ČR je největší svého druhu ve střední Evropě. Jednou ze Zdechovského priorit stanovených na jednání je kromě rozvoje infrastruktury také úprava stávajících čtyřicet let nezměněných ochranných pásem kolem vodního zdroje a v neposlední řadě rozvoj ekoturistiky či výstavba cyklotras.

Účastníci prvního kulatého stolu v Kožlí se dohodli, že jednání budou pokračovat konkrétními návrhy zúčastněných stran v lednu příštího roku a podepsali memorandum o porozumění si a vzájemné spolupráci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama