Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2014 11:10:04

Vláda dobrých proklamací a žádných skutků

Vláda dobrých proklamací a žádných skutků

Se zájmem jsem včera sledoval tiskovou konferenci tripartity, kde Bohuslav Sobotka spolu s představiteli odborů a zaměstnavatelů deklaroval zcela správnou vládní politiku.

Zprůhlednění státních zakázek, zlepšení podmínek pro investory, důslednější čerpání fondů Evropské unie a důraz na kvalitní technické vzdělávání. Bohužel podobných politických proklamací již česká politika viděla mnoho, zatímco skutků pouze velmi málo.

Připomínám, že téměř ihned po našem zvolení do Sněmovny jsme předložili novelu zákona o DPH, jejímž účelem je odlehčit byrokratickou zátěž naším malým a středním podnikatelům. Toto prorůstové opatření zavádí do našeho právního řádu hotovostní účetnictví, čímž ve výsledku dojde k ozdravení malých a středních podniků, včetně živnostníků, následně dojde ke snížení nezaměstnanosti a zvýšení konkurenceschopnosti a oživení ekonomiky ČR. Zákon má umožnit platbu DPH až po proplacení faktury. Nemalou částí z této skupiny jsou právě živnostníci, tedy více než 250 000 plátců DPH.

Tuto novelu zákona vládní koalice však shodila pod stůl. Stejně jako shodila pod stůl námi navrhované klíčové opatření zavádějící osobní, hmotnou a trestní odpovědnosti politiků a všech, kteří hospodaří s veřejným majetkem a penězi a jako odmítla snížit DPH o 1%, ačkoliv jeho zvyšovaní vládou Petra Nečase svého času sama kritizovala.

Může-li být vláda Bohuslava Sobotky hodnocena po prvním roce své práce, pak je vládou dobrých proklamací a žádných skutků. A tento stav věcí vládní koalice rozhodně nezlepší tím, že protlačí další klacek pod nohy živnostníkům, kteří budou kvůli odvodům DPH muset dopředu vyplňovat kolik vydělali. Tento problém lze vyřešit pouze oním slíbeným „makáním“ ve prospěch běžných občanů naší země, které se zatím bohužel nekoná.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama