Ing. Antonín Prachař

  • Přerov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2014 11:46:20

Nechci poškozovat jméno resortu ani hnutí ANO

Nechci poškozovat jméno resortu ani hnutí ANO

ANO přijalo rezignaci ministra dopravy, za Prachaře navrhuje Ťoka

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš navrhl na středečním zasedání vlády premiérovi Bohuslavu Sobotkovi výměnu na postu ministra dopravy. K tomuto kroku získal mandát na úterním zasedání předsednictva ANO. Antonína Prachaře, který předsedovi hnutí ANO nabídl svou rezignaci, by měl v resortu nahradit dosavadní šéf společnosti Skanska a prezident Americké obchodní komory v Česku Dan Ťok. Jméno nového ministra ještě musí posvětit premiér. Ten se má s kandidátem hnutí ANO sejít ve čtvrtek 13. listopadu.

"Chtěl bych panu ministrovi poděkovat, je extrémně pracovitý a dělal všechno pro to, aby dal resort do pořádku. Pan Prachař ale neměl jednoduchou úlohu. Dostal na starosti zdecimovaný resort, který byl po působení předchozích vlád v naprostém rozkladu a jehož chod byl prakticky paralyzován," konstatoval po jednání předsednictva předseda hnutí Andrej Babiš.

Přesto Prachař nastartoval pozitivní kroky, na které může jeho nástupce navázat. Podařilo se mu přispět k urychlení výstavby v oblasti výkupů pozemků, díky nimž může začít stavba klíčových dálnic a rychlostních silnic. Ekonomicky stabilizoval podnik ČD Cargo. Započal kroky k transformaci ŘSD na státní podnik a za jeho vedení se podařilo dokončit rekonstrukci klíčových úseků D1. Resort také na různých zakázkách ušetřil několik stovek milionů korun.

„V poslední době jsem se stal terčem kritik a spekulací jak ze strany opozice, tak ze strany médií. Nechci poškozovat jméno resortu ani hnutí ANO, takže jsem se rozhodl nabídnout rezignaci. Přesto jsem přesvědčen, že se nám hodně věcí povedlo,“ konstatoval na tiskové konferenci před zasedáním vlády Antonín Prachař.

"Úkolem nového ministra bude především personálně stabilizovat resort i jeho příspěvkové organizace. Resort dopravy je pro hnutí ANO naprosto zásadní, dostavba infrastruktury byla stěžejním bodem našeho programu a my chceme program dodržet i za cenu toho, že jako první v koaliční vládě vyměníme ministra," doplnil Babiš, který odmítl, že by hnutí ANO chtělo výměnu dopravy za resort zdravotnictví.

Pětapadesátiletý Dan Ťok, kterého hnutí ANO navrhuje na post ministra dopravy, je absolventem Vysokého učení technického v Brně. Od roku 1996 stál v čele české pobočky společnosti ABB, následně od roku 2003 vedl Jihomoravskou plynárenskou. Poté dva roky řídil obchodní strategie v KKCG Industry. V čele Skansky je od roku 2008. Pod jeho vedením firma přijala etický kodex s nulovou tolerancí ke korupci. Ťok je také zakládajícím členem Koalice pro transparentní podnikání.

"Pan Ťok je bezesporu odborník na stavebnictví a v České republice je potřeba řešit veliké infrastrukturní projekty, které bezprostředně souvisejí s čerpáním evropských dotací," říká předseda hnutí ANO. "Je pro mne zárukou, že bude plnit hodnoty hnutí ANO, se kterými se jako jeden z prvních našich podporovatelů ztotožnil. Navíc je prezidentem Americké obchodní komory v Česku, což nám může pomoci v řadě vyjednávání o projektech se zahraničními partnery," dodal Andrej Babiš.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama