ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2014 17:20:05

GASK otevřel výstavu o jezuitech a vyšel poslední díl historických sídel kraje

GASK otevřel výstavu o jezuitech a vyšel poslední díl historických sídel kraje

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře pod záštitou hejtmana Miloše Petery otevřela v sobotu 29. listopadu 2014 stálou expozici o Jezuitech s názvem IHS (Iesum Habemus Socium).

Výstava zachycuje duchovní cestu zakladatele řádu Ignáce z Loyoly. „Expozice je završením úspěšné obnovy jedné z nedůležitějších památek našeho kraje. Stálá výstava v citlivě opravené Jezuitské koleji jistě přiláká turisty. Historie jezuitského řádu se prolíná s celosvětovými dějinami,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera.

Výstava, která je složená z rozměrných pláten s texty o Ignáci z Loyoly, je situována do severního křídla Jezuitské koleje. „Expozice se pokouší uchopit v Čechách kontraverzní téma Tovaryšstva Ježíšova. Přiblíží návštěvníkům jádro jezuitské duchovní cesty,“ řekl radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Den před první adventní nedělí se také křtil poslední díl publikace mapující významné památky našeho kraje Historická sídla Středočeského kraje. Šestý díl Okolí Prahy od autorů Renaty a Vratislava Kašťálových pokřtil Tomáš Czernin pod záštitou kardinála Dominika Duky a podpory hejtmana Středočeského kraje Miloše Petery.

„Zpřístupnění našeho kulturního dědictví vnímáme jako důležitý prvek pro rozvoj regionu, vydávaná řada proto nalezla podporu Středočeského kraje. Přeji publikaci omšelé rohy od častého listování a čtenářům, aby se jim líbila,“ uvedl radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který se křtu zúčastnil.

V Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy se v sobotu konala vernisáž výstavy Slavnostní stolování. „Návštěvníci se mohou před vánočními svátky inspirovat slavnostními tabulemi, které připravilo muzeum ve spolupráci s místním Středním odborným učilištěm potravinářském,“ vysvětlil radní Zdeněk Štefek. K vidění jsou tabule prostřené nejen k vánočním svátkům, ale i k jiné příležitosti - Velikonoce, čaj o páté, nedělní oběd za první republiky nebo v šedesátých let minulého století. Výstava potrvá do 1. února příštího roku.

V říčanském kulturním centru Labuť se v neděli 30. listopadu konalo již Adventní prozpěvování – Středočeský festival adventních a vánočních tradic. Vystoupil dětský folklorní soubor Kamýček z Kamýka nad Vltavou, na který navazoval Prácheňský soubor písní a tanců ze Strakonic i soubor Mikeš.

Definitivně se s podzimem rozloučili v Základní škole Jana Kubelíka v Neveklově, kde se v pátek 28 listopadu konal závěrečný koncert tradičního Podblanického hudebního podzimu. Vystoupila Komorní filharmonie Pardubice a Smíšený sbor Pedagogické fakulty UK v Praze, sólisté Kateřina Šmídová Kalvachová a Luboš Skala, s uměleckým přednesem Alfred Strejček. „Festival je jedním z nejrozsáhlejších hudebních přehlídek vážné hudby u nás, koná se ve 20 městech a obcích Středočeského kraje,“ doplnil radní Zdeněk Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama