ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2014 16:17:20

Náměstek středočeského hejtmana Marek Semerád: „Regulovat povodně na Berounce mů

Náměstek středočeského hejtmana Marek Semerád: „Regulovat povodně na Berounce mů

Rada Středočeského kraje navrhne zastupitelům na prosincovém zasedání zřízení povodňového fondu, ze kterého budou mít možnost obce čerpat peníze na odstraňování povodňových škod a na zvýšení protipovodňové ochrany.

O tomto záměru informoval náměstek hejtmana Středočeského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád na jednání Pracovní skupiny pro prevenci a zmírňování následků povodní, která se sešla v úterý 2. prosince 2014.

„V povodňovém fondu Středočeského kraje by mělo být k dispozici asi 20 milionů korun. Očekávám, že obce tyto peníze využijí na menší projekty, které pomohou lépe chránit před bleskovými povodněmi,“ vysvětlil náměstek Marek Semerád.

Tématem jednání byl také postup prací na zhotovení studií odtokových poměrů vybraných vodních toků ve středních Čechách formou bakalářských, diplomových a doktorandských prací. Tyto studie by pro kraj měli zpracovávat studenti České zemědělské univerzity a Českého vysokého učení technického. Nyní probíhá zpracování studií odtokových poměrů na tocích Loděnice, Chotýšanka a Výmola.

Na programu byla i závěrečná zpráva Vyhodnocení povodně v červnu 2013. „Diskutovali jsme o tom, jaké projekty je třeba udělat, abychom mohli lépe ovlivnit průběh a důsledky podobné katastrofální povodně jako nás zasáhla v roce 2013. Shodli jsme se na tom, že jistou možností je například změna účelu a způsobu řízení Vltavské kaskády a to včetně změny parametrů manipulačních řádů. V praxi by to znamenalo, že výška hladiny v přehradách na Vltavě by se v průběhu roku měnila mnohem razantněji, než je tomu nyní,“ uvedl náměstek hejtmana Marek Semerád.

Velký problém bude i v budoucnu představovat řeka Berounka, která je nyní prakticky neregulovatelná. „Řešením je výstavba přehrady u Křivoklátu. Chceme o tomto záměru vyvolat jednání. Příští setkání proto plánujeme uskutečnit v Srbsku na Berounsku. Chceme pozvat starosty středočeských obcí a měst z povodí Berounky,“ doplnil Marek Semerád.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama