Mgr. Vladimír Puchalský

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2014 8:55:03

Strojař může získat Přerov zdarma. Musí pro něj ale najít veřejně prospěšné využ

Strojař může získat Přerov zdarma. Musí pro něj ale najít veřejně prospěšné využ

Opuštěný devítipodlažní hotelový dům Strojař se stal pro občany Přerova v posledním roce „strašákem“. Obávali se, aby jej ministerstvo obrany neprodalo podnikateli, který by tu obratem otevřel ubytovnu, v níž by našly útočiště až čtyři stovky sociáln

Vyjednávací tým z Přerova rokoval tento týden na ministerstvu obrany a přivezl nadějnou zprávu – pokud se zástupcům města podaří najít pro Strojař veřejně prospěšné využití, mohlo by ho město získat bezplatně. 

„V první fázi pozveme do objektu techniky, kteří by nám měli dát jasnou odpověď na otázku, v jakém stavu nemovitost je. Vytvořená pracovní skupina vyhodnotí, zda, jak a na co by bylo vhodné Strojař rekonstruovat. Námět projektu musíme předložit do konce března – a do té doby nebude ministerstvo Strojař nabízet k prodeji,“ uvedl přerovský radní Petr Vrána. Ten navíc upřesnil, že by v objektu mohl být úřad, knihovna, zařízení sociálního, volnočasového či vzdělávacího charakteru – jedinou podmínkou je, že tu po dobu deseti let nesmí být jakékoliv komerční zařízení. „Součástí hotelového domu je i restaurace Strojař – a ta by musela za těchto podmínek ukončit činnost. Taková jsou pravidla,“ doplnil Petr Vrána, který v Praze vyjednával společně s náměstkem primátora Tomášem Navrátilem a bývalým ministrem dopravy Antonínem Prachařem.

S bezúplatným převodem pro Přerov musí souhlasit nejen ministerstvo obrany – coby vlastník, ale i ministerstvo financí. „Máme předjednáno s ministrem financí Andrejem Babišem, že tento projekt podpoří – pokud tedy splníme všechny podmínky,“ doplnil náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil. Podle něj se nabízí i možnost získat bezúplatně Strojař – a v případě, že se pro něj nenajde veřejně prospěšné využití, tak ho nechat srovnat se zemí. „Rovněž je tu ale podmínkou, aby na vzniklém prostoru nevzniklo nic komerčního. Čili - může tam být parkoviště, ale nesmí být placené. Nebo sportoviště, které bude bezplatně využívané,“ doplnil Tomáš Navrátil.

Strojař, který stojí v centru města, byl postavený na začátku sedmdesátých let coby ubytovací zařízení pro mladé pracovníky Přerovských strojíren. V posledních letech ho využívala armáda pro vojáky, kteří působili na letišti v Přerově. Po odchodu armády z města v roce 2013 je dům opuštěný a poslední rok se ho ministerstvo obrany pokoušelo prodat coby svůj nepotřebný majetek. Původní nabídková cena činila 62 milionů korun, postupně suma klesla na částku 46 milionů. Minulé zastupitelstvo města schválilo záměr na odkoupení Strojaře – a to do 40 milionů korun. Tento úmysl je ale už minulostí.

„Chceme-li Strojař získat bezplatně, musíme pro něj co nejdříve najít vhodné využití. Jsme připraveni do této záležitosti aktivně zapojit veřejnost - a proto vyzýváme občany, aby nám sami napsali, co by chtěli ve Strojaři mít. Přivítáme a probereme každý nápad či podnět,“ řekl závěrem přerovský primátor Vladimír Puchalský. Své tipy mohou zájemci psát na adresu: lenka.chalupova@prerov.eu.

Tisková zpráva magistrátu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama